Varta ProMotive AGM – održava kuler i komponente u funkciji

Za kamione koji prevoze razne vrste robe, dugo i toplo leto, tradicionalno je vreme tokom kojeg njihovi akumulatori trpe najveće opterećenje. Clarios, svetski lider na tržištu naprednih rešenja za skladištenje energije, razvio je VARTA ProMotive AGM za rad u ekstremnim uslovima. Njihova specijalna tehnologija čini ovaj kamionski akumulator pouzdanijim i izdržljivijim od konvencionalnih akumulatora, tako da nastavljaju da pružaju svoj vrhunski performans tokom teških letnjih dana.

OSTATI HLADAN KADA SE STVARI ZAGREJU

Fabio Bilibio, vlasnik autotransportne kompanije Autotrasporti Bilibio, već dugi niz godina prevozi robu širom Evrope. Nakon uobičajene vožnje, vozači često čekaju na odredištu po vrelom letnjem suncu, kako bi istovar počeo. Sve vreme, parking kuler radi punom snagom bez mogućnosti punjenja. Kamioni sa standardnim akumulatorima, često nisu uspevali da se pokrenu nakon pauze. To je uvek rezultiralo nepotrebnim zastojima i shodno tome visokim troškovima.

Nadograđen ili integrisan, parking kuler je jedan od najvećih potrošača energije tokom faze gašenja motora. Ovo povećava rizik da se kamion ne pokrene nakon pauze. Pogotovo tokom noćenja, parking kuler može značajno isprazniti akumulator. U tim slučajevima, dubina pražnjenja može doseći i do 80%. Ako akumulator nije potpuno napunjen, to može dovesti do ozbiljnih poteškoća, jer je za pokretanje motora potrebno najmanje 20% kapaciteta akumulatora. Pokretanje parking kulera tokom noći, može isprazniti akumulator do 80%.

KAMION KAO DRUGA KUĆA

Parking kuleri koji su ogromni potrošači energije, nisu jedina briga kaže Bilbio: ,,Da bismo zaposlili nove vozače, moramo im ponuditi najbolje moguće nove kamione – jer je kamion njihov drugi dom”. Zbog toga je njegova flota opremljena brojnim komfornim i zabavnim funkcijama koje čine život na putu prijatnijim: televizori, frižideri, bežična internet konekcija, kao i klimatizacija i grejanje kabine. ,,Poslednje generacije naših kamiona poseduju mnogobrojne komforne funkcije sa visokim zahtevima za energijom. Zbog toga se akumulatori moraju češće puniti kako bi se izbegao rizik od kvara. Ovo je za nas veliki problem”, rekao je upravni menadžer.

VARTA PROMOTIVE AGM PRUŽA MOGUĆNOST STARTOVANJA, BEZ PREMCA, I U SVIM USLOVIMA

Sa sve većim brojem komfornih i bezbednosnih funkcija instaliranih u vozila, opterećenje akumulatora se povećava. Akumulatori se pogotovo prazne tokom pauza ili noćenja, ali i dalje moraju da obezbede dovoljno energije za pokretanje motora, jer taj proces troši ogromnu snagu. Klima u okruženju je jednako važna: spoljna temperature od +20°C je optimalna za akumulator kamiona, ali se leti temperatura često penje iznad +30°C. Visoke temperature dovode do dodatnog pražnjenja i uzrokuju brže starenje akumulatora.

Da bi rešila izazove velikih potrošača energije i uticaje na životnu sredinu, Varta je blisko sarađivala sa vodećim proizvođačima vozila na razvoju ProMotive AGM akumulatora za kamione. Običan startni akumulator brzo dostiže svoje granice i propada zbog raspada aktivnog materijala koji je relevantan za njegov kapacitet. Sa svojim jedinstvenim dizajnom ćelija, patentiranim PowerFrame® rešetkastim dizajnom i posebnom mešavinom aktivnog materijala, AGM tehnologija može izdržati više i duže cikluse bez punjenja od konvencionalnog akumulatora. Ovo stvara odlične startne karakteristike čak i pri visokim temperaturama.

Fabio Bilibio se slaže: ,,U ovakvim situacijama, izuzetno je korisno imati akumulator koji pouzdano obavlja svoj posao, a istovremeno pruža savršenu podršku za sve važne funkcije
napajanja. Otkad smo ugradili AGM u naše kamione, problemi sa startovanjem i potreba za čestim dopunjavanjem su prošlost.”

ŠTA JE VARTA PROMOTIVE AGM?

AGM je skraćenica za Absorbent Glass Mat. Staklena prostirka upija elektrolit sprečavajući pad kapaciteta uzrokovan raslojavanjem elektrolita. Takođe, povećava stabilnost akumulatora, čineći ga otpornijim na toplotu i hladnoću od bilo kog drugog akumulatora. Pošto je kiselina vezana u separatoru od staklenog runa, kamionov sistem upravljanja energijom može precizno odrediti stanje rada i punjenja akumulatora tokom čitavog veka trajanja akumulatora i obezbediti precizno upravljanje energijom. Trajanje konvencionalnih akumulatora u modernim kamionima je oko 6 meseci. Treba ih dopunjavati svake 3 nedelje, i mogu trajati do 4 sata. VARTA ProMotive AGM akumulator je daleko moćniji. Traje do 12 sati, a dopunjavanje uopšte nije potrebno. Sa svojom naprednom tehnologijom, AGM ima životni vek od 2 godine i duže.

VARTA PROGRAM FLOTE: DIREKTAN KONTAKT SA PRO IZVOĐAČEM

Sve veća složenost savremenih kamiona predstavlja veliki izazov za transportne kompanije. Kako bi se osiguralo da su flote najbolje opremljene da se nose sa tim izazovima, VARTA nije samo razvila pouzdan proizvod spreman za budućnost u obliku AGM akumulatora, već nudi i odgovarajuću uslugu sa svojim programom VARTA Flota. Glavna karakteristika ovog programa je što nudi menadžerima voznog parka direktan kontakt i tehničko savetovanje od proizvođača. Besplatnom registracijom na web stranici www. varta-automotive.com/ fleet, članovi će dobiti prilagođene savete koji se odnose na njihov vozni park, strateške preporuke za kupovinu, njuzleter koji pokriva najnovije tehnologije i trendove, podršku u vezi sa pitanjima vezanim za upravljanje akumulatorima, analize opcije optimizacije performansi akumulatora i mnogo više.

Clarios Sales d.o.o.
Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana, Slovenia
Tel: +386 51 315804
E-mail: joze.koplan@clarios.com
https://www.varta-automotive.rs/sr-rs

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije