Uskoro na tržištu i električni Nissan Townstar

Krajem septembra prošle godine Nissan Europe je najavio novu generaciju svog najmanjeg dostavnog vozila za određena tržišta na Starom kontinentu – NV200. To je treći „brat“ u familiji koju čine još i Renault Kango i Mercedes- Benz Citan, inače aktuelni laureati titule Međunarodni ven godine 2022 (Van of the Year). Međusobno su veoma slični, a proizvode se na istom mestu, u Renaultovoj francuskoj fabrici Maubeuge (Mobež), u blizini granice s Belgijom.
Novi Nissan Townstar zamenjuje istoimeno vozilo koje se proizvodilo po istom trojnom konceptu. Za razliku od „sabraće“, koji se nude sa više benzinskih i dizel-motora, Nissan Townstar pokreće samo jedan benzinski agregat – unapređena „mašina“ od 1,3 litra, u potpunosti u skladu s najnovijim Euro 6d-Full propisima o emisiji štetnih gasova, sa 130 KS i 240 Nm obrtnog momenta. Druga opcija je potpuno električna verzija e-NV200, koja bi u dilerske salone trebalo da stigne sredinom godine.

Po ranijim Nissanovim najavama, e-NV200 će biti opremljen električnim motorom s 90 kW snage i 245 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Baterije kapaciteta 44 kW bi trebalo da omoguće autonomiju veću od 285 km. Električni Townstar će moći da se puni punjačima naizmenične struje snage 11 kW (standard) ili 22 kW (opcional) ili onima s jednosmernom strujom nove CCS tehnologije za brzo dopunjavanje od 75 kW. Do 80 odsto kapaciteta baterija njima je potrebno tek 42 min. Baterije, odnosno vozilo s električnim pogonom ima osmogodišnju garanciju ili 160.000 km.

Za sada još nisu poznati precizni tehnički detalji električne verzije ovog vena, ali je izvesno da će imati identičnu zapreminu tovarnog prostora kao benzinska varijanta – od 3,9 m3. I e-NV200 će moći da prevozi dve euro palete, ali se čeka na vrlo važan podatak – o korisnoj nosivosti. Za benzinsku verziju u prvobitnoj najavi je navedeno da iznosi do 800 kg i da Townstar sa klasičnim (benzinskim) pogonom može da vuče prikolicu ukupne mase do 1.500 kg.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije