Stiže još Scania kamiona sa pantografima na nemačke puteve

Prva nemačka ispitna staza za električni put na autoputu A5 u blizini Frankfurta biće produžena za skoro 7 km, dok će Scania obezbediti još 7 kamiona opremljenih pantografom za rad na elektrifikovanom autoputu.

Trenutno su u Nemačkoj u toku tri ispitivanja sa elektrifikovanim kamionima. U najnovijem proširenju, sedam dodatnih linija biće dodato segmentu autoputa A5 u Hesenu, što će ukupno činiti do dvanaest kilometara u pravcu Darmštata i pet kilometara prema Frankfurtu. Nije iznenađenje što je odabrana baš ova deonica, jer je sa 135.000 vozila dnevno, uključujući 14.000 kamiona, autoput A5 južno od Frankfurta jedna je od najprometnijih i najzagađenijih deonica puta u Nemačkoj. Ova dopuna treba da bude završena do kraja 2022.

Autoput A5 je jedna od tri tački ispitivanja sa lančanim mrežama koje se sprovode u Nemačkoj. Krajem 2019. godine otvoren je dodatni segment elektrifikovanog puta u blizini Libeka u Šlezvig-Holštajnu (A1), gde se trenutno testira jedan Scania kamion. Treće ispitivanje započeće u Baden-Vurttembergu (B462) kasnije ove godine. Ukupno će na ove tri probne staze biti u pogonu 22 kamiona.

Scania je ranije isporučila pet hibridnih kamiona R450 opremljenih pantografima za elektrifikovani A5 autoput. Kao i kod pet prethodnih, i sa ovih sedam dodatnih kamiona upravljaće nekoliko različitih kupaca. Tokom ispitivanja, Scania će upravljati održavanjem vozila i prikupljanjem podataka iz test vozila.

Sistem za elektrifikaciju koji se koristi na ovim putevima, i koji je razvio Siemens, omogućava kamionima sa pantografom montiranim na njihov krov da se kreću brzinom do 90 km/h sa potpuno električnim pogonom. Kamioni se mogu “vratiti” na motor sa unutrašnjim sagorevanjem nakon napuštanja elektrifikovanog dela, idealno koristeći biodizel za veće smanjenje CO2.

Prema nekoliko izrađenih studija, e-putevi nude benzinsku alternativu koja može značajno smanjiti emisiju CO2. Elektrifikovana tehnologija puteva, pristup je koji Scania testira kako bi svoje poslovanje preusmerila na održivi transportni sistem.

izvor: trans.info

Partneri

Najpopularnije