Scania ulaže u pogon za proizvodnju akumulatora

Odlučni da preuzmu vođstvo u elektrifikaciji teških vozila

Sa rapidnom ekspanzijiom ponude električnih kamiona, autobusa i motora, kompanija Scania planira da u narednih nekoliko godina uloži preko 1 bilion švedskih kruna u pogon za proizvodnju baterija u gradu Sodertalje u Švedskoj. Prvi korak je izgradnja objekta površine 18.000 m², čiji početak se planira početkom 2021. godine, a završetak za 2023.

Ovaj korak je jasan pokazatelj odlučnosti kompanije da preuzme vodeću ulogu u elektrifikaciji teških vozila koja je potrebna da bi se ispunila posvećenost naučno zasnovanim klimatskim ciljevima. Posedovanje pogona za sastavljanje baterija u okviru svog objekta preduslov je za masovnu proizvodnju električnih vozila i takođe jasno pozicionira Scaniu kao karike u lancu proizvodnje akumulatora.

Pogon koji će biti izgrađen baš pored pogona za sklapanje šasije u Sodertalje-u, sastavljaće baterijske module i pakete od ćelija koje će se isporučivati iz fabrike baterija kompanije Northvolt u gradu Šelefteo u Švedskoj. Sastavljeni paketi čine sisteme baterija prilagođenih Skanijinoj modularnoj proizvodnji.

Plan je zapošljavanje osoblja od 200 ljudi, koji će biti uglavnom regrutovani iz same kompanije. Pogon za montažu baterija biće visoko automatizovan, od prijema robe i proizvodnje, do isporuke. Osoblje koje će upravljati manuelnim elementima sklapanja modula baterije, poput ugradnje kablova, proći će sigurnosnu obuku.

Baterijski paketi će biti prilagođeni različitim namenama i isporučeni obližnjem pogonu za sklapanje šasije, koji se istovremeno reorganizuje za paralelno sklapanje električnih vozila i vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Partneri

Najpopularnije