Avgust 2021

  Tema broja: Informacioni sistemi u logistici i transportu - 10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici;...

SCANIA PONOVO NA VRHU

Devet godina Volvov FH16 s motorom od 750 KS bio je najsnažniji serijski napravljen kamion u Evropi, ali i u svetu; krajem septembra Scania se vratila na tron – predstavila je novi etalon snage, verziju sa 770 „konja“ i impresivnih 3.700 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Nova generacija V8 motora je ne samo snažnija, već i ekonomičnija, a uz nju stižu i novi super moderni menjači.

Delom zbog duge tradicije (V8 motore proizvodi 51 godinu, do sada napravljeno skoro 180.000 takvih pogonskih agregata), a više zbog rafiniranih kupaca koji izuzetno cene performanse njenih „osmaka“, Scania je već dugo godina jedina u velikoj evropskoj „sedmorki“ koja nudi motore s cilindrima u V konfiguraciji. Istine radi, V motore na našem kontinentu u proizvodnom programu imaju još i češka Tatra i ruski KAMAZ (15. maja s linije sišao tromilioniti KAMAZ-ov V8 motor!). Mada takvi motori oba proizvođača ispunjavajuju Euro V standarde, uz sve respekte, Šveđanima ipak nisu dostojni takmaci.

I dok su pravi konkurenti napustili proizvodnju kamionskih verzija V motora (neki ih i dalje imaju, ali za specijalne namene – građevinske mašine, brodove, agregate za struju, vojna vozila…), Scania istrajava na V konceptu uz uverenje da on i dalje ima izglednu budućnost. Dokaz je krajem septembra (za sada samo medijski) predstavljena bitno promenjena generacija agregata s cilindrima pod uglom od 90 stepeni i novim izlaznim snagama – od 530, 590, 660 i 770 KS. U odnosu na prethodnike, tri „brata“ su ojačala za po 10 „konja“, a četvrti – sada najsnažniji motor u branši – za svih 40 KS!

MNOŠTVO INOVACIJA

„Dok se krećemo ka transportu bez fosilnih goriva, svi moramo učiniti sve da poboljšamo naša trenutna rešenja“, kaže Alexander Vlaskamp, izvršni potpredsednik Scanije – šef prodaje i marketinga. „Ne možete dozvoliti da vam kuća izgori jednostavno zato što je nova u izgradnji. Prelaz mora biti nesmetan.“

S takvom filozofijom postojeći, već odlično afirmisani V8 motori od 16,4 litra radne zapremine s prečnikom cilindra od 130 mm i hodom klipa od 154 mm, dobili su 70 novih delova, smanjeno im je unutrašnje trenje, povećan stepen kompresije (na 22:1, odnosno 19:1 u najsnažnijoj verziji), poboljšani su sistemi naknadne obrade izduvnih gasova i ugrađeni nov, snažan sistem upravljanja radom motora. Rezultat: veća snaga, viši maksimalni obrtni momenti, još čistiji izduv i, što je najvažnije, mada zvuči paradoksalno, za tri do šest odsto niža prosečna potrošnja goriva (uz ugradnju takođe sasvim novih automatizovanih menjače)! „Tipičan kamion u dugolinijskim prevozima u Evropi godišnje pređe oko 150.000 kilometara“, kaže Vlaskamp. „U državama u kojima su dozvoljene duže i teže transportnekombinacije (za sada nordijskim), s našim novim V8 motorima razumna ušteda može da bude do 3.000–4.000 litara dizela godišnje – to nije malo.“

FINI RADOVI ZA VEĆU I ČISTIJU SNAGU

Sa dugačke liste unapređenja pomena vredna su neka od najbitnijih. Smanjivanje unutrašnjih gubitaka nastalih trenjem postignuto je upotrebom „tanjih“, efikasnijih ulja s osobinama koje su bile nečuvene pre samo 10–15 godina; zupčanici, klipovi, klipni prstenovi, glave cilindara i ventili su „oplemenjeni“ i ojačani. Sasvim nov je sistem ubrizgavanja agensa Ad- Blue – u dva koraka, pri čemu se prva doza ubrizgava u vrlo vrući protok izduvnih gasova odmah nakon izduvne kočnice, a druga doza u „normalnom“ položaju, u samom prigušivaču (izduvnom „loncu“). To omogućava da novi Scania V8  motori budu u skladu sa zakonskim zahtevima, posebno s ograničenjima emisije azotnih oksida, koji će stupiti na snagu 2021. godine, i to ne samo kada je kamion nov, već i vremenom jer zakonski zahtevi propisuju ispravno funkcionisanje sistema za tretman izduva najmanje sedamgodina ili 700.000 kilometara.

Ažurirani V8 motori su sada opremljeni novom pumpomza gorivo visokog pritiska koja utiče na smanjenje potrošnje motornog ulja, dok povišen odnos kompresije i maksimalni pritisak u cilindru dodatno poboljšavaju sagorevanje i utiču na manju potrošnju dizela.

NOVI KRALJ NA PUTU

Najupečatljiviji član Scanijine porodice V8 je, naravno, novi motor DC16 123. U svemu je dostojan naslednik dosadašnjeg „gladijatora“ od 730 KS. Novih 40 „konja“ stiže od unapređenog sistema za naknadni tretman izduvnih gasova (SCR tehnologija), od robusnijeg turbopunjača fiksne geometrije sa kugličnim ležajevima umesto tradicionalnih kliznih, od olakšavanja određenih teških komponenata i pojednostavljivanjadrugih što je masu smanjilo i do 75 kg u poređenju sa prethodnikom…

Tradicionalnim tržištima najsnažnijih Scania, a to su države u kojima je dozvoljena veća ukupna masa vozila, u novije vreme se pridružuju Italija i Španija, u kojima i vlasnici i vozači vole V8 jer se njime s lakoćom savladavaju brdoviti tereni s mnogo strmih i izazovnih puteva. „Kupci najsnažnijeg V8 kamiona traže najbolji odnos operativnih troškova, svesni činjenice da veća nosivost znači bolju efikasnost, povećani prihod i veću preostalu vrednost. Ali znam da će neke naše kupce dodatno obradovati puka radost i osećaj upravljanja tako veličanstvenim radnim alatom“, kaže Alexander Vlaskamp.

SASVIM NOVI MENJAČI

Uporedo s najavom osnaženih V8 motora, Scania je saopštila da će u prvom kvartalu naredne godine tri nove verzije V8 motora i neke varijante 13-litarskih agregata početi da „sparuje“ sa sasvim novom generacijom automatizovanih menjača, koji se drastično razlikuju od sadašnjih iz familije Opticruise. U njihov razvoj i pripreme za proizvodnju je uloženo više od 400 miliona evrai po sadašnjim najavama bi trebalo da zadovolje ne samo potrebe Scanie, već i MAN-a u čitavoj narednoj deceniji.

Zbog manjih dimenzija i potpuno aluminijumskih kućišta lakši su oko 60 kg; sistem zupčanika i vratila proizvodi manjubuku; smanjena su unutrašnja trenja; primenjen je sasvim nov sistem podmazivanja s takozvanim „suvim“ ležištem; pneumatska promena stepena je brza, glatka i vrlo pouzdana; sada može da ima čak osam stepeni prenosa za vožnju unazad, koji omogućavaju da brzina pri kretanju „u rikverc“ bude 54 km/h, što je korisno kada, na primer, kiperi moraju da voze unazad na velikim razdaljinama (recimo, na gradilištima tunela)… I, što je možda i najbitnije, novi menjači utiču na smanjenje potrošnje goriva za najmanje jedan odsto.

Partneri

Najpopularnije