Scania isporučuje prve kamione s pantografom

Nakon što je projekat predstavljen na IAA sajmu privrednih vozila u Hannoveru, početkom sledeće godine počinje testiranje kamiona s pantografima na javnim putevima u Nemačkoj. U tu svrhu je izgrađena (ili je u izgradnji) posebna infrastruktura, odnosno, električni vodovi iznad puteva, u tri nemačke savezne države: Hessenu, Schleswig-Holsteinu i Baden-Württembergu.


Scania će prva, od ukupno 15 proizvođača, vozila isporučiti u maju sledeće godine, a radi se o hibridnoj varijanti modela R 450 koja će uz standardni dizel motor imati i elektromotor koji će se napajati iz mreže iznad autoputa.

Testiranja najpre počinju u Hessenu na delu autoputa A5, dužine 5 km, nedaleko od Darmstadta gde su radovi na izgradnji mreže već završeni. Na ovoj lokaciji je ugrađena Siemens oprema, a partneri za ostale dve lokacije će biti odabrani u martu.

U projekt su uključeni i prevoznici pa će tako u Hessenu vozila korstiti kompanije Spedition Schanz i Meyer Logistik dok će severnoj pokrajini Schleswig-Holstein partner biti Spedition Bode. Ovde se planira istraživanje načina integracije elektromobilnosti u lanac intermodalnog transporta koji će uključiti i železnički i brodski transport

Partneri

Najpopularnije