Renault Grupa prevazilazi svoj cilj dekarbonizacije za aktivnosti teretnog transporta

Između 2018. i 2021. godine, Renault Grupa smanjila je karbonski otisak prouzrokovan transportom robe u Evropi za 6,9%, prelazeći svoj cilj od 5,3%. Ovi rezultati su provereni u okviru FRET21, šeme koja objedinjuje transport i logističke igrače, koji predvodi Francuska agencija za ekologiju i upravljanje energijom (ADEME) i Udruženje korisnika teretnog transporta (AUTF), što podstiče špeditere delova i vozila da smanje ekološki uticaj transporta. Od pridruživanja ovoj šemi 2015. godine, Grupa je smanjila emisije CO2 usled svojih logističkih aktivnosti u Evropi za ukupno 15%, zahvaljujući inovativnim rešenjima koje je primenilo Odeljenje za lanac snabdevanja, kao što je ekološki dizajn pakovanja i smanjenje broja pređenih kilometara. Lanac snabdevanja Renault Grupe namerava da nastavi da ulaže napore u dekarbonizaciju i posvećen je smanjenju karbonskog otiska po vozilu, širom sveta, za 30% do 2030. godine.

“Više od 10 godina radimo na pronalaženju rešenja za smanjenje karbonskog otiska: sve više koristimo multimodalni transport i poboljšavamo popunjenost kontejnera i kamiona, smanjujemo broj pređenih kilometara i dizajniramo ekološku ambalažu. Svakodnevni napori omogućili su nam da ispunimo, pa čak i premašimo naše ciljeve smanjenja emisije CO2 po drugi put zaredom.” rekao je Florens Ugeto, stručnjak za održivi razvoj i logistiku, lanac snabdevanja Renault Grupe. “Kao glavni igrač u lancu snabdevanja na globalnom terenu, Renault je rigorozno i dosledno posvećen našoj inicijativi Fret 21. Njegove aktivnosti su konkretne i vrlo operativne, što je garancija uspeha, a konstruisane su sa pružaocima transportnih usluga sa partnerskim pristupom.” dodao je Pjer Lupoglazof, EVE Project Manager u ADEME.

3 GLAVNA STEPENIKA KA DEKARBONIZACIJI:

1. Razvoj multimodalnog transporta:

  • Povećanje udela transporta železnicom iz istočne Evrope do Francuske u poređenju sa transportom kamionima je omogućilo da se izbegne emisija 2.600 tona CO2.

2. Smanjenje pređenih kilometara po kubnom metru:

  • Optimizacijom brzine utovara kamiona i punjenja ambalaže: Lanac snabdevanja je razvio digitalne alate za 3D vizuelizaciju kamiona i povećanje brzine utovara. Ovo pomaže u smanjenju emisije 12.200 tona CO2. Pored toga, tim inženjera je radio na smanjenju pakovanja koje se koristi i na gušćem pakovanju, kako bi se optimizovao broj komada po pakovanju. Kao rezultat, smanjena je emisija od 8.800 tona CO2.
  •  Smanjenje pređenih udaljenosti: cilj je približavanje mreže dobavljača mestima proizvodnje, kako bi se smanjio broj pređenih kilometara po kubnom metro. To je slučaj u Francuskoj, na primer, zahvaljujući razvoju ElectriCity, što spaja ekosistem dobavljača u blizini tri lokacije proizvodnje industrijskog klastera koji je posvećen EV. Ovaj pristup je smanjio emisiju od 6.120 tona CO2.

3. Poboljšanje energetskog miksa i energetske performanse transportera:

  • Lanac snabdevanja animira mrežu transportera ECO2 upitnikom koji im omogućava da povrate informacije koje se odnose na njihov ekološki učinak, posebno na njihovu prosečnu potrošnju, i da integrišu svoje obaveze smanjenja tokom narednih godina. Kao rezultat, smanjena je emisija od 5.700 tona CO2.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije