Avgust 2020

Tema broja: Drumski transport - "Menadžment upravlja situacijom, ne situacija menadžmentom" - Intervju: Mišo Božić, Delamode Balkans; Budućnost...

Quantron Energon s dometom od 700 km

Nemačka kompanija Quantron poznata po preradama klasičnih kamiona na električni pogon, za 2022. je najavila celu gamu vozila s pogonom na vodonik, odnosno gorive ćelije. S obzirom na to da se i većina dosadašnjih modela bazirala na Ivecu, nije iznenađenje što će se i budući modeli bazirati na kamionima i dostavnim modelima italijanskog proizvođača.

Model Energon najavljen za 2022. bazira se na Iveco Stratoru, ali je gotovo sigurno da će u većoj meri koristiti S-Way, s obzirom na propise o dužini vozila u Evropi. Najavljena je snaga elektromotora od 340 kW (462 KS) koji će preko transmisije na 2 nivoa pokretati točkove.

Instalirana snaga gorivih ćelija biće 130 kW, a uz to će biti ugrađene baterije kapaciteta 110 kWh koje će moći da se pune i iz mreže. Rezervoari sa vodonikom osiguraće domet od najmanje 700 km. 

Najavljeni su i lakši modeli na bazi Dailyja, i to varijanta najveće dopuštene mase 4,2 tone s motorom 100 kW i ona od 7,2 tone i motorom snage 147 kW. Zavisno od broja ugrađenih rezervoara domet će biti od 300 do 500 km.

Partneri

Najpopularnije