Avgust 2021

  Tema broja: Informacioni sistemi u logistici i transportu - 10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici;...

Putnički avion Emirata – A380 umesto putnika prevozi teret

Emirati su pustili svoj prvi teretni let velikim dvospratnim putničkim avionom Airbus A380. Još takvih letova isplanirano je za Novembar.

Nedavno je A380 putnički avion prenosio i medicinsku opreme iz Seola, Južna Koreja, do Amesterdama preko njihove baze u Dubaiju.

Promena namene komercijalnog putničkog aviona u teretni isplanirana je kako bi se nadoknadio poslovni gubitak nastao usled Kovid-19 pandemije i drastičnog smanjenja turističkih putovanja. Ovakav poslovni potez napravljen je u idealnom momentu – u piku transportne sezone, ali i drugog talasa Korona virusa zbog kojeg je ponovo povećana potreba za transportom medicinske opreme.

Mnoge avio kompanije odlučile su se takođe na ovakav korak. Neke su pustile u pogon prazne putničke avione, natovarene teretom samo u donjem, trbušnom delu aviona, druge su se odlučile na odlaganje tereta na sedištima i u prostoru za odlaganje prtljaga iznad sedišta, dok su retki vadili sedišta u avionu kako bi obezbedili utovar veće količine tereta po letu.

Trenutno, Emirati imaju 11 A380 aviona koji se koriste i 103 garažiranih, kako kaže Planetspotters.net.

Emirati izjavljuju da su uz pomoć svojih inženjera uspeli da konfigurišu prostor za odlaganje prtljaga tako da u njega stane 50 tona, što je 13 tona više u odnosu na količinu koja je mogla da stane kada se vršio prevoz putnika.

Emirati SkyCargo već upravlja sa 14 avionima sa izmenjenom namenom Boeing 777-300 kojima su uklonjena sedišta Ekonomske klase, kao i sa 11 teretnih aviona.

Emirati se drže striktnih kriterijuma po kojima odlučuju koji tip tereta sme da se odlaže na sedištima i prostoru iznad sedišta. Teret od velike vrednosti i teret koji sadži tečnosti nisu dozvoljeni u kabinama, kao ni kvarljiva roba kao što su voće i povrće, takva roba se odlaže u takozvanom „trbuhu“ aviona, gde se inače odlaže veliki prtljag.

Emirati SkyCargo preduzima sve mere predostrožnosti kako bi omogućio da teret nema nikakva oštećena tokom transporta. Neke od njih su postavljanje sigurnosnih mreža preko paketa koji su postavljeni na putničkim sedištima i punjenje paketa sigurnostim folijama.

Medicinska oprema se obično odlaže u kabinama, jer su paketi lagani i spakovani u kutije koje se lako mogu utovariti i osigurati. Ostali predmeti koji se odlažu u kabinama su odeća i sportska oprema, dečije igračke bez baterija, prazna ambalaža za tečne sapune, začini i slično.

Portugalski čarter operator Hi Fly je jedina avio kompanija koja je modifikovala svoj A380 avion uklanjanjem svih sedišta.

KLM – Air France i Lufthansa su svoje A380 avione povukli iz upotrebe jer su troškovi operacije ovakvim avionima jako veliki, a potražnja u ovom momentu mala.

Kompanija Airbus je izjavila da će povući iz proizvodnje avione A380 do kraja sledeće godine, jer je prodaja istih pala daleko ispod predviđenih parametara, što se, kako smatraju, desilo kao rezultat pandemije Korona virusa.

Partneri

Najpopularnije