Avgust 2020

Tema broja: Drumski transport - "Menadžment upravlja situacijom, ne situacija menadžmentom" - Intervju: Mišo Božić, Delamode Balkans; Budućnost...

Prvi voz sa pogonom na vodonik

Coradia iLint, voz sa pogonom na vodonik kompanije Alstom, je prošao sve testove i odobren je za javnu upotrebu u Holandiji. Ovo je jedini voz sa pogonom na vodonik na svetu, a od 2018. vozi po nemačkim prugama.

Rezultati sprovedenog testiranja pokazali su da je voz na vodonik adekvatna zamena dizel vozovima na neelektrificiranim prugama. U detaljnom testiranju, stručnjaci Dekre ispitivali su, između ostalog, potrošnju vodonika, kompatibilnost infrastrukture, ubrzanja, kočenja, pristajanje na stanicu, najveću brzinu, performanse pomoćne opreme, raširenost mreže punionica, lakoću i brzinu punjenja, sigurnost korišćenja i sl.

Svi testovi su prošli bez ikakvih problema što nije iznenađujuće, s obzirom na to da je u Nemačkoj Coradia iLint u javnoj upotrebi još od 2018. Holandija je druga evropska zemlja koja je dokazala da voz na vodonik može biti adekvatno i potpuno ekološki čisto rešenje za neelektrificirane pruge. 

Partneri

Najpopularnije