Prvi Volvo kamion nove generacije isporučen u Srbiji

Dugogodišnji kupac Volvo kamiona, preduzeće Hamster iz Sremske Mitrovice, koje je poslednjih petnaestak godina uvek prvo u Srbiji naručivalo najnovija vozila iz programa Volvo kamionske korporacije, 31. maja preuzelo je bogato opremljen tegljač FH 500 I-Save, prvi Volvo nove generacije isporučen u našoj državi.

Vozilo familije FH pokreće D13TC motor od 500 KS, s turbokompaund tehnologijom i paketom za uštedu goriva I-Save. Promotivni kupac se opredelio za pogonsku osovinu s „brzim“ diferencijalom, s prenosnim odnosom 2.47:1, koji je specijalno prilagođen za što ekonomičniju vožnju na dugolinijskim, međunarodnim turama. Prvenac s karakteristično „Hamsterovom“ bojom ima bogatu specifikaciju opreme – od aluminjumskih naplataka i nove generacije niskoprofilnih pneumatika sa smanjenim otporima pri kotrljanju, do „ventilirajućeg“ vozačevog sedišta i novog donjeg kreveta s memorijskom penom.

Hamsterov novi tegljač ima i većinu tehničkih inovacija zbog kojih je Volvo svoja vozila u familijama FH/FH16, FM i FMX proglasio novom generacijom: recimo, opremljen je sasvim novom digitalizovanom instrument-tablom, a u centralnom delu panela s instrumentima, nadohvat vozačeve desne ruke, ugrađen je novi ekran za informacije i zabavu, na kojem se, između ostalog, projektuje i slika s kamere ugrađene u desni retrovizor, koja „nadgleda“ desni bok. Ova inovacija izuzetno podiže nivo bezbednosti, posebno pri skretanju udesno, jer uspešno eliminiše „mrtav ugao“ u kojem se mogu naći biciklisti, pešaci ili objekti na putu. Uz to, ova novotarija omogućava i mnogo lakše manevrisanje na skučenim prostorima, jer omogućava da vozač dobro vidi praktično celu desnu stranu – i tegljača i poluprikolice. Kamera u retrovizoru je jedna od ukupno osam koliko se, na zahtev kupca, može ugraditi na Volvo kamione nove generacije.

Preduzeće Hamster je osnovano pre 22 godine. U prvo vreme se bavilo spoljnom trgovinom, ali je već u drugoj godini poslovanje prošireno i na transportne usluge – ispočetka za sopstvene potrebe, a ubrzo i za eksterne naručioce. Danas zapošljava 24 radnika, a u voznom parku, uključujući i FH nove generacije, trenutno ima 15 kamiona i svi su iz Volvo programa. Osim 13 tegljača, u floti su i dva „šticara“ – troosovinska FH kamiona (6×4) za prevoz drvenih trupaca, koji su pretežno uposleni u Srbiji i regionu. „Nedavno smo prevoznu ponudu klasičnim ‘zavesarkama’ proširili i frigo transportom – nabavili smo dve, a uskoro stiže i treća nova poluprikiolica-hladnjača najpoznatijeg evropskog proizvođača ovih priključnih vozila“, kaže osnivač, vlasnik i direktor Hamstera, Vladimir Galečić.

Hasterova vozila su uglavnom uposlena na prevozima do Italije, u novije vreme do Austrije, ali i drugih evropskih država, pretežno za klijente kojima je preduzeće iz Sremske Mitrovice dugogodišnji ekskluzivni prevozni partner.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije