Poslednje prijave za dizajnersku nagradu Red Dot


U vreme izlaska prethodnog broja našeg časopisa, zvanično se završio krajnji rok za prijavu na prestižni dizajnerski konkurs Red Dot, koja se svake godine dodeljuje za izuzetna dostignuća u oblikovanju različitih proizvoda – u više od 50 kategorija, među kojima su i automobili i komercijalna vozila. Prijavljivanje za nagrade, koje će biti dodeljene u ovoj godini, počelo je 12. oktobra 2020, a završilo se 19. februara.

Dok se čeka novi laureat u kategoriji kamiona, podsećanje da je u 2020. slavodobitnik bio koncept tegljača Hyundai Neptune. Dizajn tog vozila s potpuno električnim pogonom (strujom se snabdeva iz gorivih ćelija), inspiriran je Art Deco električnim vozovima koji su bili standard industrijskog dizajna od 1936. do 1959. godine. Karakterističan kaskadni dizajn prednjeg dela omogućava maksimalan protok vazduha da bi se omogućilo maksimalno hlađenje pogonskih komponenata koje se zagrevaju, dok su dimenzije kabine po „ukusu“ severnoameričkih vozača.

Korejski Hyundai Motor je 6. jula prošle godine isporučio prvih 10 serijski napravljenih dvoosovinskih solo kamiona XCIENT Fuel Cell s tehnologijom gorivih ćelija. Upućeni su u Švajcarsku, jer je kompanija tamo osnovala Hyundai Hydrogen Mobility, zajedničko preduzeće sa lokalnom kompanijom H2 Energy, koja teretna vozila s pogonom
na vodonik iznajmljuje kamionskim operaterima na bazi plaćanja po upotrebi, što znači bez početne investicije korisnika u komercijalnu prevoznu flotu.

Partneri

Najpopularnije