Avgust 2021

  Tema broja: Informacioni sistemi u logistici i transportu - 10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici;...

Perjanice s najvećim kabinama na tržištu

DAF je potpuno obnovio svoj najteži portfolio i prvi u evropskoj kamionskoj industriji predstavio, po mnogo čemu originalne, produžene, komfornije i bezbednije kabine ispod kojih su ekonomičniji motori i mnogo naprednih tehnoloških i tehničkih rešenja, uključujući i „pametnu“ opremu za potpunu “umreženost.”

Ako je konkurencija bila pomalo i sumnjičava, potencijalni vlasnici nisu: nepunih mesec dana posle virtuelne premijere održane 9. juna, DAF je primio više od 1.000 sigurnih porudžbina za svoje sasvim nove teškaše familije XF, koja je sada proširena s još dva člana – XG i XG+. „Nikada do sada u našoj istoriji, dužoj od 90 godina, nismo tako brzo dobili više od 1.000 porudžbina nakon zvaničnog predstavljanja novih modela“, radosno je saopštio Ričard Zink, član Upravnog odbora DAF-a i odgovoran za marketing i prodaju. Srećnicima ostaje da se strpe do početka oktobra, kada u Aindhovenu počinje serijska proizvodnja „lučonoša“, koje će se u početku nuditi kao dvoosovinski i troosovinski tegljači i solo kamioni (kabine sa šasijama), u 10 verzija s pogonskim formulama 4×2 ili 6×2.

NOVI TRŽIŠNI SEGMENT NAJVIŠE KLASE

Pored aerodinamički izvanredno oblikovanog prednjeg dela izduženog za 160 mm na već dobro afirmisanoj familiji XF, dva sasvim nova teškaša XG i XG+ imaju i najmanje 330 mm dodatne dužine na zadnjem delu kabine, čime se dobija neuporedivo komotniji radni, ali i izdašniji prostor za odmor i spavanje. Poluravni pod omogućava optimalnu kombinaciju lakog pristupa i impresivnu unutrašnju visinu – do 2.105 mm u XG, odnosno do čak 2.220 mm u modelu GX+. Sada je i zapremina najveće kabine podignuta do fantastičnih 12,5 m3, pa XG+ ima čak 14% veći volumen od referentne vrednosti u branši – još uvek aktuelne kabine na DAF-u XF Super Space Cab.

Posle 24 godine od debija i izvorna familija XF je dobila kompletno novo, originalno ruho. Od premijere, 1997. godine, do danas, s nekoliko temeljnih promena, u više od 50 država sveta prodato je 650.000 kamiona s tim prefiksom. XF sada stiže u nikad atraktivnijem izdanju, s kabinom napred produženom za 160 mm u odnosu na uporedivu iz još “žive” familije. Postavljena je 75 mm niže u odnosu na visoko cenjene i još uvek dostupne XF Super Space Cab i Space Cab i nudi odličnu visinu stajanja od 1.900 i 2.075 mm, u zavisnosti od položaja vozača/suvozača.

VRHUNSKA PREGLEDNOST

Sva tri nova vozila imaju veliko vetrobransko staklo (površine 2,3 m2), sa niskom linijom prozorskog pojasa koja omogućava bolji direktan pogled na podlogu. Kao opcija, na donjoj polovini suvozačkih vrata (u kombinaciji sa novim sklopivim sedištem suvozača) dostupan je prozor kroz koji se lakše mogu uočiti pešaci, biciklisti, deca, ivičnjaci, znakovi i drugi objekti/prepreke na desnom boku vozila. Izum nije nov, ali ga DAF sada prvi put primenjuje i na najtežoj gami („prozračna“ vrata uz doplatu se mogu dobiti na lakšem distributivnom programu LF, kao i na modelima Volvoa i Renault Trucksa, s kojima on deli kabinu – FL i Midlum).

Nova opciona funkcija na novoj generaciji teškaša je DAFov sistem „digitalnog pogleda“, koji zamenjuje glavna i širokougaona ogledala. Umesto njih su kamere koje unapređuju bezbednost, posebno za ranjive učesnike u saobraćaju. Istovremeno poboljšavaju aerodinamičnost, doprinoseći efikasnijoj potrošnji goriva. Dodatne funkcije uključuju automatsko pomeranje (prate zadnji deo priključnog vozila u krivini) i prikaz dodatnih informacija o dužini vozila, što je korisno, na primer, pri manevrisanju i preticanju. Kamere su električno preklopive, pa DAF potpisuje da je i po ovome prvi u svojoj branši. Konvencionalna ogledala, koja su u standardnoj specifikaciji, sada imaju kućišta tanjeg dizajna. Konstruktori ovih komponenata tvrde da prostor između ogledala i između ogledala i A-stuba čini da nova generacija teškaša ima direktnu vizibilnost najbolju u klasi.

EKONOMIČNIJI MOTORI

Izbor pogonskih agregata, koji se inače ugrađuju u familiju XF, ostao je nepromenjen: to su dve Pacar/DAF „mašine“ koje su za nove kamione prošle kroz temeljnu „reviziju“: sagorevanje motora MX11 od 10,8 litara i MX-13 od 12,9 litara optimizovano je upotrebom novih injektora, novih glava i cilindarskih blokova (što omogućava veće pritiske u cilindrima), a drugačiji su i oblici klipova i košuljica cilindara. Novi vazdušni kompresori, uljne pumpe i alternatori omogućavaju da se parazitski gubici svedu na minimum. Sistem za naknadnu obradu izduvnih gasova je redizajniran da bi se postigao najkraći put od izlaza iz motora do ulaza u jedinicu za prečišćavanje. Rezultat su motori s nižim emisijama ugljen-dioksida, servisnim intervalom jednom godišnje ili na svakih 200.000 km, nižom masom od 10 do 15 kilograma i, što je za vlasnika najvažnije, za tri odsto manjom potrošnjom dizela u odnosu na uporedive agregate još uvek aktuelne generacije. Na to treba dodati još oko sedam odsto ušteda postignutih drugim, pre svega aerodinamičkim „radovima“, pa DAF najavljuje da će novajlije biti za najmanje 10 odsto ekonomičnije od uporedive „sabraće“ sadašnje generacije.

Za vozače je važno i da MX 11 i MX-13 u novoj najtežoj gami imaju za 50 do 100 Nm viši maksimalni obrtni moment u najvišem stepenu prenosa sa direktnim pogonom: recimo, verzija od 390 kW/530 KS sada nudi 2.550 Nm u svakom nižem stepenu i 2.700 Nm u najvišem stepenu prenosa. Nova generacija turbopunjača poboljšava upravljanje vazduhom, unapređuje inače impresivne performanse pa je maksimalni obrtni moment sada dostupan već pri 900 o/min, čak i za motor od 530 KS. Pored toga, motorna kočnica, za koju u Aindhovenu uveravaju da je vodeća na tržištu, generiše i do 20% više obrtnog momenta pri nižim obrtajima, uvodeći novi etalon u branši.

Sva tri nova modela standardno su opremljena automatizovanim ZF-ovim menjačem TraXon, sa novim softverom za automatski izbor stepena prenosa i poboljšanom funkcijom predviđanja. Za maksimalnu efikasnost pogonskog sistema koriste se zadnje osovine sa smanjenom količinom ulja i novi zupčasti ležajevi.

Detalji o novom, izuzetno maštovito oblikovanom panelu s instrumentima, komforu za posadu, o visokom nivou bezbednosti, svetlosnoj i drugoj opremi ostaju za neku drugu priču.

Možda Vas interesuje još i

 

 

 

Partneri

Najpopularnije