Avgust 2021

  Tema broja: Informacioni sistemi u logistici i transportu - 10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici;...

Od 2022. Continental omogućava upotrebu recikliranih pet boca u proizvodnji pneumatika

Novo održivo poliestersko predivo, koje se mehaničkim postupkom dobija reciklažom boca od polietilentereftalata (PET), svetski gigant Continental će od 2022. koristiti u izradi karkase („tela“, osnovnog dela pneumatika koji obezbeđuje njegovu čvrstoću i elastičnost, a sastoji se iz više slojeva materijala koji može biti izrađen od različitih tipova vlakana/korda). PET boce bi mogle da u potpunosti zamene konvencionalni poliester. Zajedno sa svojim partnerom u razvoju pneumatika i dobavljačem OTIZ-om, specijalistom za vlakna i proizvođačem tekstila, renomirani brend svih vrsta pneumatika razvio je posebnu tehnologiju za recikliranje PET boca bez prethodno neophodnih posrednih hemijskih postupaka (razlaganja na sastavne komponente) kako bi poliestersko predivo bilo funkcionalno za visoke mehaničke zahteve pneumatika.

Boce se prvo sortiraju, skidaju poklopci i mehanički čiste. Nakon mehaničkog usitnjavanja, tope se i granuliraju; zatim sledi polimerizacija u čvrstom stanju i modifikovan proces predenja. Laboratorijska i test ispitivanja pneumatika koje je sproveo Continental pokazali su da vlakna sekundarnih sirovina imaju jednake performanse kao i vlakna koja su se do sada koristila. Imaju isti kvalitet, jednako su stabilna i posebno pogodna za pneumatike zbog svoje čvrstoće, žilavosti i termičke stabilnosti.

Konvencionalni PET se dugo koristio kao materijal za izradu pneumatika jer zadržava svoj oblik čak i pri visokim opterećenjima i temperaturama i na taj način osigurava bezbednost pri svim brzinama vožnje. Korišćenjem recikliranog PET-a čuvaju se dragoceni resursi: danas se konvencionalni pneumatik za putnička vozila sastoji od oko 400 grama poliesterskog prediva. To znači da se više od 60 recikliranih PET boca u budućnosti može koristiti za kompletan set pneumatika za jedno vozilo.

Na ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji IAA MOBILITI u Minhenu (od 7. do 12. septembra) Continental će predstaviti inovativni pneumatik, za sada samo kao koncept, sa poliesterskim predivom napravljenim od recikliranih PET boca.

U prvo vreme reciklirani PET će se koristiti u proizvodnji pneumatika za putnička i laka komercijalna vozila, ali je sasvim realno očekivati da će biti primenjivan i za karkasu pneumatika za sve vrste komercijalnih vozila i građevinskih mašina.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije