Novi električni kamion VOLTA ZERO sve bliži serijskoj proizvodnji

Volta Trucks, start-up kompanija formirana 2019. godine, s radnim celinama u Švedskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, početkom februara je saopštila da je za isporučioca pogonske osovine za svoje prvo vozilo – distributivni kamion srednje kategorije Volta Zero, odabrala američkog proizvođača Meritor. Renomirana kompanija će novog kupca snabdevati elektrifikovanom pogonskom osovinom iz familije Blue Horizion TM 14Xe s integralno ugrađenim elektromotorom snage do 200 kW. Time se Volta Zero primiče serijskoj proizvodnji: prototip je predstavljen prošlog septembra, dok se isporuke prvim kupcima najavljuju za kraj ove godine.

Za razliku od većine strujom pokretanih kamiona koji su se pojavili u poslednjih nekoliko godina, a nastali elektrifikacijom pogonske grupe velikoserijskih, konvencionalnih vozila, Volta Zero je sasvim originalno ostvarenje, sa sopstveno razvijenom karoserijom i kinematskim lancem koji predstavlja kombinaciju vitalnih komponenti različitih afirmisanih proizvođača.

Ukupna masa prvog Voltinog kamiona je 16 tona, korisna nosivost 8,6 tona, u tovarni prostor zapremine 37,76 m3 (dužine 6.900, širine 2.485 mm i visine 2.200 mm) može da stane 16 euro paleta. Volta Zero je dugačak 9.460, širok 2.550, visok 3470 mm; međuosovinsko rastojanje iznosi 4.800 mm. Novi distributivni kamion se oprema baterijama kapaciteta od 160-200 kWh, koje omogućavaju autonomiju od 150 do 200 km i maksimalnu brzinu od 90 km/h.

Zahvaljujući tome što je većina glavnih komponenti u zadnjoj polovini vozila, sedište vozača u Volti Zero je na neobičnoj poziciji – u centralnom delu kabine, na znatno nižoj visini od sedišta konvencionalnog kamiona. Ova kombinacija, uz poseban dizajn „ostakljene“ kabine (u stilu kuće), pruža vozaču široku vidljivost – pod uglom od svih 220 stepeni, čime se na minimum eliminišu opasni mrtvi uglovi na bočnim stranicama vozila.

Po navodima kompanije, nova marka kamiona je već stekla neophodne evropske homologacije, ali i prvog kupca, francusku kompaniju Petit Forestier koja se bavi iznajmljivanjem distributivnih i drugih vozila. Volta Trucks saopštava da je Petit Forestier potvrdio porudžbinu za hiljadu kamiona Volta Zero, što se procenjuje najvećom pojedinačnom kupovinom velikih električnih komercijalnih vozila u Evropi. Takođe, kompanija tvrdi da je vrednost knjige porudžbina dostigla 260 miliona dolara.

Partneri

Najpopularnije