Nova uloga za novi VOLVO FM

U dosadašnjim „izdanjima“ uglavnom namenjen prevozima na kraćim relacijama i za brojne specijalizovane nadgradnje za različite namene u lokalnom, distributivnom i regionalnom transportu, Volvo FM je s novom, nedavno predstavljenom generacijom, stekao novu „kondiciju“: sada će biti odlična alternativa najtežim kamionima za duge ture.

Pandemija virusa korona je poremetila Volvoove planove da sredinom februara na dugo najavljivanoj velikoj fešti u „rodnom“ Geteborgu spektakularno predstavi temeljno osvežene kamione u familijama FH/FH16, FM i FMX. Potencijalni i dosadašnji kupci vozila ove marke su s najviše zanimanja očekivali promene u familiji FM, koje su toliko značajne da se s pravom može govoriti o sasvim novoj generaciji tih univerzalnih srednjaka, o kojima se za sada zna samo sa virtuelnih prezentacija.

„S prostranijom i bolje opremljenom kabinom i poboljšanom vidljivošću, novi FM je odlično radno mesto na točkovima za primenu u skoro svim segmentima, što sada uključuje i dugolinijski transport, pa se nameće kao dobra alternacija za najteže drumske krstarice, ne samo iz programa našeg, već i drugih brendova“, kaže Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

KOMFORNIJA MOBILNA „KANCELARIJA“

Novom pozicijom A stuba i drugim promenama na karoseriji, koje su ga još više „približile“ perjanicama iz FH familije, kabine novog FM-a su dobile za kubni metar veću unutrašnju zapreminu, što je direktno unapredilo komfor vozačeve putujuće „kancelarije“. Redizajnom kabine postignuta je bolja vidljivost – spuštanjem linije vrata, ugradnjom novih spoljnih retrovizora i (opcionom) ugradnjom kamere za mrtav ugao na suvozačkoj strani.

Najznačajnije promene u unutrašnjosti su učinjene na panelu s instrumentima: nudi više prostora za skladištenje, ima nove, atraktivnije boje i moderniji glavni 12-inčni ekran visoke rezolucije. Napredan korisnički interfejs omogućava vozaču da na njemu lako vidi važne informacije i bira između četiri različita prikaza – zavisno od situacije u vožnji. Ekran je spreman za buduća ažuriranja i povezane usluge, napravljen je tako da pojednostavi vozačeve interakcije i minimizira odvlačenje pažnje prilikom pristupa kritičnim informacijama.

Novi FM ima i opcioni 9-inčni ekran na desnoj bočnoj strani table s instrumentima s više funkcija: „zabavnom“ (audio), za informacije s navigacionog sistema, za pružanje informacije o teretu (tovarnom prostoru, odnosno priključnom vozilu) i za praćenje slike s „nadzorne“ kamere. Ekran omogućava interakciju pomoću intuitivno postavljenih tastera na kolu upravljača, putem govorne kontrole ili direktno preko ekrana osetljivog na dodir i kontrolne table. Nova opcija podešavanja nagiba kola upravljača omogućava bolji ergonomski položaj tokom vožnje.

NADOGRAĐEN „DNEVNI BORAVAK“

Nova generacija Volvoa FM će se, kao i dosadašnja, nuditi s nekoliko kabina: dnevnom, malom dnevnom, s malim krevetom, kabinom za spavanje, najvećom – Globetrotter i kabinom za posadu (još dvoja vrata). Kabina za spavanje je nadograđena uzdignutim krevetom i poboljšanim mogućnostima skladištenja, koje uključuju velike pregrade za odlaganje ispod kreveta i gornji zadnji prostor sa LED panelom u pregradnom delu. Prebacivanje sa sedišta (za dnevni odmor) u krevet je lakše nego ikad, jer je novim položajem i novim oblikom ručice automatizovanog I-Shift menjača stvoreno više prostora za tu „transformaciju“. Udobnost kabine dodatno je poboljšana ojačanom izolacijom, koja pomaže da se spreče hladnoća, toplota i buka.

NOVA „FACA“ I PROVRENEA TEHNIKA

Spoljašnost kabina nove generacije FM-a je aerodinamičnija i uočljivo drugačija od prethodnika – s novom maskom, redizajniranim svetlima karakterističnog V oblika, većim logom brenda. Uz poboljšanu vidljivost, drugi bezbednosni napredak je tempomat sa funkcijom održanja brzine pri spuštanje, koja sprečava neželjeno ubrzanje prilikom vožnje nizbrdo, dok prilagodljivi tempomat (ACC) sada radi pri svim brzinama – do 0 km/h. Među korisnim pomoćnicima je i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova koji se prikazuju na glavnom ekranu („prepoznaje“ znakove za ograničenje preticanja i brzine i tip puta).

U kinematskom lancu nema bitnijih novina: FM familiju pokreću moderni, redni šestocilindarski motori od 10,8 i 12,8 litara saobraženi aktuelnim ekološkim propisima, snage od 330 do 460 „konja“, odnosno od 420 do 500 KS s i maksimalnim obrtnim momentima od 1.600 do 2.200, odnosno od 2.100 do 2.500 Nm. Na mnogim tržištima FM će biti dostupan i sa Euro VI motorom na tečni zemni gas (LNG) koji može da sagoreva i bio gas (tada emisiju CO2 smanjuje do 100 odsto). Serijski se ugrađuju samo dvanaestostepni, već odlično afirmisani automatizovani menjači I-Shift (opcija je verzija s dvostrukim kvačilom), prednja osovina ima nosivost 10 tona (udvojena 20 tona), zadnje osovine (u zavisnosti od konfiguracije – solo ili tandem) od 12 do 38 tona, pa ukupna masa FM (u sastavu „vučnog voza“) može da iznosi i svih 150 tona!

Ostale tekstove iz rubrike KOMERCIJALNA VOZILA, objavljene u novom izdanju časopisa Logistika&Transport možete čitati OVDE

Partneri

Najpopularnije