Mercedes-Benz GenH2 – domet od 1000 km uz pomoć vodonika

U Berlinu je Mercedes-Benz predstavio budućnost pogona svojih teških kamiona, koji će se napajati električnom energijom koja će dolaziti iz baterija ili gorivih ćelija vodonika.

Mercedes-Benz već nudi modele električne isporuke eVito i eSprinter, a danas su predstavili šta će pokretati njihove kamione u narednih nekoliko godina.

eActros je već prilično poznat, reč je o distributivnom kamionu najveće dozvoljene mase od 26 tona, čija serijska proizvodnja započinje sledeće godine. U Mercedesu ističu da će domet sa punim baterijama biti preko 200 km.

Ali šta je sa prevozom većih tereta na veće udaljenosti? Za ovaj zadatak, Mercedes-Benz nudi dva rešenja: eActros LongHaul sa električnim pogonom čije će baterije pružiti domet od 500 km i za najveća opterećenja i maksimalna rastojanja – GenH2 napajan ćelijama vodonika koje će imati maksimalnu težinu od 40 tona i domet od preko 1.000 km.

Električna verzija eActros LongHaul će se pojaviti na tržištu 2024. godine, dok će serijska proizvodnja modela GenH2 započeti u drugoj polovini ove decenije, ali prva ispitivanja započinju za tri godine.

GenH2 će se napajati vodonikom, odnosno električnom energijom koja se generiše u vodonikovim ćelijama reakcijom vodonika i kiseonika iz vazduha, a kako bi omogućio ovaj opseg, Mercedes-Benz će koristiti tečni vodonik umesto komprimovanog vodonika.

Vodonik će se ohladiti na -253 stepeni, a svaki od dva posebna rezervoara imaće po 40 kg vodonika, što će obezbediti dovoljno goriva za vožnju preko 1.000 km.

Snagu za pogon obezbediće dva modula vodonikovih ćelija snage po 150 kW, dok će biti ugrađena baterija kapaciteta 70 kWh. Baterija služi kao pomoćno skladište energije u situacijama kada elektromotori rade na maksimalnoj snazi, a kada je potrošnja energije manja, njen višak se skladišti u bateriji. Dva motora su ugrađena na zadnju osovinu, svaki sa 230 kW kontinuirane i 330 kW radne snage, odnosno sa 1.577 Nm neprekidnog i 2.071 Nm radnog obrtnog momenta.

Partneri

Najpopularnije