Maersk-ovo specijalizovano skladište baterija za električne automobile

Otvaranjem skladišta specijalizovanog za rukovanje baterijama za električne automobile, A.P. Moller – Maersk proširuje svoju logističku mrežu u automobilskoj industriji i među proizvođačima originalne opreme (OEMs) širom centralne Evrope.

Objekat je lociran u Severnom delu Češke, u Teplicama, u neposrednoj blizini niza proizvođača i snabdevača automobila u Českoj, kao i u istočnoj i južnoj Nemačkoj. Maersk navodi da se baterije mogu efikasno isporučiti vozom od glavnih evropskih luka u Hamburgu (Nemačka), Bremerhavenu (Nemačka), Roterdamu (Holandija), Koperu (Slovenija) ili Rijeci (Hrvatska). Pored toga, zahvaljujući dobroj povezanosti skladišta sa mrežom puteva Češke i Nemačke, baterije se mogu distribuirati iz Teplica na obližnja mesta za proizvodnju vozila u roku od samo nekoliko sati.

“Mi smo iskusan i pouzdan partner u transportu i logistici za klijente iz automobilske industrije. Naši procesi prolaze značajnu reviziju i odobravaju ih proizvođači vozila i OEMs. Srećni smo što preduzimamo naredni korak sa ovim jedinstvenim skladištem, nudeći namenske usluge za baterije električnih vozila u srcu klastera proizvođača Češke i Nemačke,” rekao je Leah Offutt, generalni direktor Maerska za centralnu i južnu Evropu.

Skladište ima čitav niz sigurnosnih funkcija koje garantuju najbolje rukovanje baterijama električnih automobila. Pored termalnih kamera za nadzor i prskalica u celom magacinu, prostor će biti podeljen na četiri nezavisna, protivpožarna odeljenja. Prepakivanje i ostale usluge koje se nude u specijalizovanom objektu uključuju detaljne kontrole kvaliteta i punjenje baterija, u cilju poboljšanja celokupnog lanca snabdevanja u automobilskoj industriji.

Osim ovog objekta, Maersk se može pohvaliti izgradnjom novog dubokovodnog terminal u Rijeci, koji treba da počne sa radom 2025. godine. Otvaranjem ovog terminala očekuje se povećanje kapaciteta u istočnom Jadranu kao i drastično smanjenje vremena tranzita, a samim tim i emisije CO₂ pri transportu iz Azije u Evropu, a posebno u Hrvatsku, Češku i susedne zemlje.

Nedavno su otvorena još dva skladišta suvog tereta jedno u Kladnu, u blizini Praga, 10.000 m² prostora i u Zagrebu, površine od 4.100 m². Treće skladište površine od 11.700 m² počeće sa radom na proleće 2023. godine u Rijeci.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije