Korona virus – Kako postupati sa transportnim nalozima za Italiju i iz Italije?

Šta bi pošiljaoci, špediteri i prevoznici trebalo da imaju na umu u regionima pogođenim Korona virusom, kako bi trebao da se ponašaju u slučaju nejasne situacije, pročitajte u nastavku teksta.

Prema trenutnoj situaciji trenutno postoje zabrane ulaska i izlaska za neka mesta u provincijama Lodi i Padova u Severnoj Italiji. Ukoliko ste nesigurni u vezi sa situacijom na licu mesta (na mestu utovara ili odredištu), preporučujemo Vam da se informišete o ograničenjima putovanja kod italijanskih organa i kontaktirate nalogodavca i to razjasnite sa njim.

Uputstva o situaciji i bezbednosti se mogu brzo promeniti – više informacija o Nemačkoj saznajte klikom na NEMAČKA, a klikom na ITALIJA saznajte sve informacije važne za ovu državu.

Kakva je pravna situacija pre početka transporta?

Ako transport još nije započeo, kod trajnih zabrana može postojati takozvana objektivna nemogućnost. Ugovori o transportu koje praktično niko ne može ispuniti uopšteno važe kao ništavni. Tj. takav ugovor ne bi izazvao nikakve obaveze. Niti špediter ili prevoznik moraju staviti na raspolaganje kamion, niti izvršilac dobija naknadu za neizvršenu turu.

Ako je pre utovara poznato da nalogodavac ili primalac zbog korona virusa ne rade samo iz opreza, za otkazivanje je odgovoran nalogodavac ako ne može dokazati zabranu rada ili proizvodnje po naredbi nekog držanog organa.

Preporučujemo Vam da u ovom slučaju unapred još jednom kontaktirate svog nalogodavca.

Kakva je pravna situacija kod transporta koji je u toku?

Ako su prevoznik ili špediter prihvatili transportni nalog preko sistema pametne logistike, to načelno važi kao pravno obavezujući ugovor koju su zaključili sa nalogodavcem.

Ako je transport već započeo iz ili u neki region pogođen korona virusom, tj. uglavnom pre utovara, možete se suočiti sa zabranama vožnji na prilaznim putevima ili …

Partneri

Najpopularnije