Koliko gubite odokativnim planiranjem utovara i istovara?

Planiranje rasporeda utovara i istovara, komunikacija sa prevoznicima i dobavljačima koja se oslanja na zastarele tehnologije u vetar baca radne sate i stvara nervozu kod, već opterećenih, radnika. Skupoceni skladišni prostori i kamioni povećanjem efikasnosti bi mogli sami da otplaćuju kredite kojima su plaćeni, ali to se ne događa…

Iskusan planer, olovka i papir nekad su bili dobitna kombinacija za uštedu i efikasnost. Uvođenje tog modela za vođenje logistike, uz orišćenje Excel tabela, svojevremeno je mnoge kompanije lansiralo na vrh. Danas taj način poslovanja, poput sidra, vuče tradicionaliste na dno, dok ova generacija shvata da i uz najbolje “analogno” planiranje, kamioni četvrtinu vremena voze prazni, a njihovo poslovanje i jedna ljudska greška može da dovede do teških gubitaka. Uvođenje yard management sistema je rešenje, ali samo ako je projektovan na način da je prilagođen stvarnim potrebama posla.

IDENTIFIKACIJA USKIH GRLA

U starom modelu poslovanja razmena i ažuriranje informacija je usko grlo, a osoba zadužena za planiranje posla može samo sanjati lako čitljive forme na osnovu kojih može da uoči problem te ga rešiti bez da se zaguši telefonskim pozivima, desecima e-mailova i višednevnim regledanjem

Excel tabela koje svako vodi za sebe. Ključnu ulogu u dvorištima često imaju spoljni partneri: dobavljači i prevoznici. Bez adekvatnog upravljanja i razmene informacija s dobavljačima i prevoznicima dvorište može postati „slepa tačka“ u lancu snabdevanja, a zbog zagušenja dvorišta kompanije rasipaju novac kojim su mogli da razvijaju sopstveno poslovanje.

ZAGUŠENO DVORIŠTE JE IZVOR GUBITAKA

Iako kompanije ulažu značajna sredstva u skladišta, povraćaj tih investicija zavisi od informacija o prevozima u realnom vremenu, a veliki deo tih informacija nalazi se kod prevoznika i  dobavljača. Integrisanje prevoznika i dobavljača u vlastiti informacioni sistem ključno je za efikasno upravljanje lancem snabdevanja i povrate na investicije u skladište. Lognet yard management povezuje kompaniju s dobavljačima i prevoznicima i omogućava razmenu informacija koje su ključne za efikasno upravljanje dvorištem. Pregled svih prevoza, dolazaka dobavljača i podataka o dostupnosti robe u skladištu s virtualnom mapom dvorišta omogućava brzo identifikovanje potencijalnih zastoja, promenu plana rada i odabir slobodnih resursa za utovare i istovare. Kompanija planira raspored utovara i istovara, prevoznici i dobavljači konstantno unose i ažuriraju svoj deo informacija, a sistem radi razmenu informacija i evidentira odstupanja od planiranih procesa rada.

ZBOGOM NEPOUZDANIM RUČNIM EVIDENCIJAMA

Lognet yard management obaveštava sve strane u procesu o izmenama što značajno ubrzava protok informacija i skraćuje zadržavanje. Automatizovan je nadzor zadržavanja i kompanija lakše upravlja imovinom i skladišnim timovima. Ne gubi se vreme na proračunske tabele i ručne evidencije što smanjuje trošak rada za upravljanje dvorištem. Kašnjenja u dvorištu mogu da znače prekide proizvodnje u proizvodnim pogonima, kvarenje proizvoda ako se rukuje kvarljivom robom, izgubljene mogućnosti ili probleme s kredibilitetom kod prevoznika i kupaca.

LOGNET ŠTED I I NARUČIOCU I PREVOZNIKU

→ Lognet yard management omogućava da profitiraju i naručilac prevoza i prevoznik.
→ Svaki trošak koji ima prevoznik, pa tako i trošak čekanja, na kraju će biti uračunat u cenu prevoza.

TROŠKOVI ČEKANJA, PREKOVREMENIH SATI I GUBITKA PREVOZA

Za kompaniju koja ima 20 prevoza dnevno, ukupni troškovi čekanja prevoznika od 2 sata dnevno po prevozu i prekovremeni sati u skladištu od 3 sat/dan, iznose 79 hiljada EUR godišnje. Povećanje čekanja na 3 sata/dan i prekovremeni rad u skladištu od 6 sati dnevno povećavaju ukupne troškove na 121 hiljadu EUR. Čekanje onemogućava prevoznika u kontinuiranom obavljanju prevoza. Za prevoznika koji ima 20 vozila i zbog kašnjenja mora odustati od samo jednog prevoza u sedmici po vozilu, finansijski gubitak iznosi više od 65 hiljada EUR godišnje.

Tako kompanije koje imaju 20 prevoza dnevno mogu smanjiti svoje i troškove prevoznika, te propuštenu zaradu prevoznika u rasponu od 144 hiljade EUR do 251 hiljadu EUR godišnje. Uz prosečnu vrednost prevoza od 400 EUR, potencijal za uštedu je 7-13% ukupnih troškova prevoza koje ima kompanija.

www.lognet.rs
+385 99 5421 177
kontakt@lognet.rs

 

Da pogledate proračun potencijala uštede – kliknite OVDE

 

Partneri

Najpopularnije