Avgust 2021

  Tema broja: Informacioni sistemi u logistici i transportu - 10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici;...

Kako vozači da spreče zarazu virusom Covid-19?

U vreme žestokog naleta pandemije virusa Covid-19, vozačima će od koristi biti savet da se sami postaraju za pojačano čišćenje i dezinfekciju njihovog radnog i životnog prostora na točkovima, jer, ilustracije radi, po navodima uglednih institucija, na kolu kamionskog upravljača skuplja se čak devet puta više klica nego na WC šolji u javnom toaletu.

Virusi i bakterije se takođe mogu naći i na ručici menjača, sedištima, na površini table s instrumentima, na dodatnim ekranima za navigaciju i zabavu, kao i na svim tasterima i ostalim prekidačima. Ovo su idealni preduslovi za širenje virusa Korona.

Čak i ako je u kabini samo vozač, još uvek postoji rizik od kontaminacije usled kontakta sa površinama na kojima se virus zadržava. Prema istraživanjima sa nemačkih univerziteta Greifswald i Bochum, sojevi virusa Korona prežive nekoliko dana, a ponekad i čitavu nedelju na različitim površinama. Zbog toga se vozačima savetuje da paze na svoju i higijenu svog kamionskog okruženja. Recimo, iskorišćene maramice ne treba ostavljati dugo u kabini, jer su idealna podloga za sve vrste bolesti.

Vozačima se preporučuje da dezinfekcionim sredstvima redovno čiste sve delove kabine s kojima su u intenzivnom kontaktu:

  • spoljne u unutrašnje brave,
  • upravljač,
  • ručica menjača,
  • svi prekidači/tasteri,
  • ekrani na dodir.

Nemačka Savezna uprava za zdravstvene informacije (BZgA – Bundeszentrale fur gesundheitliche Aufklarung BZgA), navodi da su za dezinfekciju vozačkog radnog mesta dovoljni i jednostavni preparati za domaćinstvo (recimo, rastvor sredstva Domestos ili sličnog sastava).

Najdelotvornija dezinfekciona sredstva, koja preporučuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, zasnivaju se na aktivnim supstancama Natrijum hipohlorit 0,05-0,5%, Etanol 70%, Glutaraldehid 2%, Izopropranol 50%, Povidon Jod 10% (1% joda), Benzalkonijum hlorid 0,05%, Natrijum hlorid 0,23%, Formaldehid 0,7%.

Superbakterijska i antibakterijska sredstva za čišćenje i vlažne maramice, tvrde u BZgA, nemaju značajne prednosti i upozoravaju da dezinfekciona sredstva ne uklanjaju prljavštinu i nisu zamena za uobičajeno čišćenje.

Važna je i napomena da se čišćenje unutrašnjosti kabine ne smeju koristiti preterano agresivna sredstva, jer mogu oštetiti spoljne površine. Za kolo upravljača i ručicu menjača ne treba koristiti sredstva za čišćenje koja ih mogu učiniti klizavim.

NAJVAŽNIJE oprati ruke, što češće i što temeljnije.

Partneri

Najpopularnije