Avgust 2021

  Tema broja: Informacioni sistemi u logistici i transportu - 10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici;...

Izložba inspirisana svetom transporta MI POKREĆEMO SVE(T)

U rekreativnom centru Silosi u Beogradu je drugom polovinom septembra upriličena velika izložba „Mi pokrećemo sve(t)“ u saradnji sa kompanijom Gebrüder Weiss Srbija. Svi zainteresovani posetioci su imali mogućnost da zavire u interesantnu prošlost i razvoj sveta transporta koji je imao izuzetni uticaj na razvoj društva.

Postavka je zamišljena u stilu nekadašnje rubrike Politikinog zabavnika “Verovali ili ne”, i uz niz manje poznatih zanimljivosti, predstavlja istorijat transporta od pronalaska točka do prvog leta helikoptera na Marsu. Izložba je bila podeljena u četiri celine, odnosno četiri glavna elementa iz antičke filozofije, vazduh, vatra, voda i zemlja, a sastoji se od niza zanimljivosti i manje poznatih činjenica koje su predstavljene na jedan krajnje zabavan način. Tako deo koji pokriva vozove nam otkriva koji su najbrži, koliko luksuzne su svojevremeno bile vožnje “Orijent ekspresom”, ali i detalje iz romana Agate Kristi.

Projekat je realizovan na lokaciji koji kombinuje moderno sa kreativnim, i kroz interaktivnu izložbu, ima za cilj da prikaže istoriju transporta, još od prvih vozila, napravljenih pre 900.000 godina, do savremenih dostignuća i sutrašnje mobilnosti na moderan, interesantan i edukativan način.

„Pandemija nam je ukazala na važnost transporta i naučila nas kako jedan mali zastoj u lancu snabdevanja robe može izazvati velike probleme. Iz tog razloga smo podržali Gaia pokret, koji je u saradnji sa beogradskom istoričarkom Jelenom Živković,  umetnica Katarina Stanković Bjegović osmislila projekat koji najbolje predstavlja našu svrhu, svet transporta i važnost njegovih inovacija u svakodnevnom životu“ – izjavio je Roland Raith, direktor Gebrüder Weiss Srbija.

Kao jedna od najznačajnijih kompanija u oblasti transporta i logistike, sa tradicijom dugom preko 500 godina, Gebrüder Weiss je prepoznatljiv po vrednostima koje neguje, a to su nezavisnost, održivost, posvećenost i izvanrednost usluge. Kroz ovaj projekat želeli su da predstave svoje nasleđe, koje Gebrüder Weiss čini uspešnom i prosperitetnom kompanijom u 35 zemalja širom sveta.

„Transport je industrija stara koliko i ljudska civilizacija, i izložba prati najznačajnije događaje u istoriji transporta od pronalaska točka, kao jednog od najznačajnijih događaja, do uloge transporta u razvoju globalne ekonomije, suočenog sa izazovima digitalizacije i sve većom potražnjom za održivim rešenjima za bolju budućnost“ – zaključio je Roland Raith.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije