April 2022

Tema broja: Intralogistika - MODULA Automatizovana vertikalna skladišta - OmniPro; Autostoperski vodič kroz veštačku inteligenciju - Trasing; Intralogistika distributivnih centara kroz primenu softverskih rešenja...

Februar 2022

Tema broja - Intermodalni transport: Razvojni projekti i investicije – Agencija za upravljanje lukama; Luka Konstanca - evropski izlaz na...

Novi broj

April 2022

Februar 2022

Decembar 2021

Oktobar 2021

Avgust 2021

GEBRÜDER WEISS raste u svim poslovnim oblastima

Lauterah, 16. mart 2022. Međunarodna transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss je u prošloj poslovnoj godini ostvarila preliminarni neto promet od 2,54 milijardi evra. To je rast od 43 procenta u odnosu na prethodnu godinu (2020: 1,77 milijardi evra). Više od 70 procenata ovog rasta prometa dolazi iz sektora Air & Sea. Zbog globalnog nedostatka brodskog tovarnog prostora, vozarine brodskih kompanija i avio-kompanija su višestruko porasle. Dalje obračunavanje ovih troškova značajno je doprinelo povećanju prometa logističke kompanije – ali i dovelo do posebnih izazova.

„2021. je bila još jedna izuzetna godina koju karakteriše visoka fluktuacija. Neravnoteža između nedovoljnog teretnog kapaciteta i velike potražnje imala je drastične efekte. Samo uz veliki trud i posvećenost uspeli smo da realizujemo odgovarajuća transportna rešenja za naše klijente uprkos uskim grlima kapaciteta. Ponosan sam na ono što su naši zaposleni  postigli u teškim uslovima“, kaže Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora firme Gebrüder Weiss.

U 2021. godini kompanija je organizovala više čarter avio transporta za svoje klijente i takođe je koristila Prachter, putničke avione pretvorene u teretne avione. Preuzimanje poslovanja Ipsen Logistics u Nemačkoj, Poljskoj i Maleziji krajem 2020.godine predstavljalo je važan korak u razvoju globalne mreže. Sveukupno, korporativno područje Air & Sea i logistika ostvarilo je promet od 1.030 miliona evra (2020: 470 miliona evra).

Oblast drumskog transporta i logistike završava sa povećanjem prometa od 16 procenata na 1.277 miliona evra (2020: 1.104 miliona evra). Kako bi povećala efikasnost, kompanija Gebrüder Weiss je koristila nove tehnologije u planiranju transporta, rasporedu i merenju tereta; uvedena je intermodalna veza od Beča do nemačke oblasti Rur.

Ostvareni su novi rekordi isporuka u svim proizvodnim oblastima drumskog transporta. Kompanija Gebrüder Weiss isporučila je oko 1,74 miliona Home Delivery pošiljki krajnjim kupcima u Austriji i u nekoliko zemalja istočne Evrope, i dodatno učvrstila svoje liderstvo na tamošnjem tržištu (2020:1,37 miliona pošiljki). DPD Austrija, čiji je deoničar Gebrüder Weiss Paketdienst, poslao je preko 66,5 miliona paketa u 2021. godini. Ovo odgovara povećanju od 16 procenata u odnosu na prethodnu godinu, što je uglavnom zbog snažnog poslovanja sa privatnim kupcima.

JAKA TRŽIŠNA POZICIJA U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI

U Bavarskoj, Gebrüder Weiss je putem akvizicija konsolidovao svoju mrežu drumskog transporta u južnoj Nemačkoj. Kompanija je izvršila dodatna preuzimanja u Bugarskoj i Turskoj, otvorene su nove filijale u Mađarskoj, Češkoj i Južnoj Koreji. Logistička kompanija je uložila ukupno 112 miliona evra u proširenje poslovnica i novih objekata (2020: 75,6 miliona evra) – ovo je najveći obim investicija u istoriji kompanije do sada. Kako se mreža širila, tako se povećavao i broj zaposlenih: porastao je za osam procenata na oko 8.000 zaposlenih.

14.500 KORISNIKA KORIST I NOVI KORISNIČKI PORTAL MYGW

Da bi optimizovao logističke procese, Gebrüder Weiss sve više koristi digitalne alate za svoje klijente: „Zahtevi za brzinom, efikasnošću i transparentnošću duž čitavog lanca snabdevanja značajno su porasli. Sa međunarodnim uvođenjem i daljim razvojem našeg korisničkog portala myGW, dostigli smo važnu prekretnicu“, kaže Wolfram Senger-Weiss. Digitalna platforma nudi kupcima informacije u realnom vremenu o njihovom protoku robe i već je koristi preko 14.500 korisnika u 19 zemalja. Pored toga, realizovani su projekti u oblasti upravljanja lancem snabdevanja za nekoliko poznatih kupaca. Logistička kompanija bi ovde želela da nastavi da raste i da proširi svoj asortiman digitalnih usluga. „Međutim, korona kriza je takođe pokazala koliko je važno imati kontrolu nad fizičkom infrastrukturom. Naša strategija „Best of Both Worlds“ – savremeni digitalni alati s jedne strane, logistički kapaciteti, teretni kapaciteti i dobro obučeni zaposleni s druge strane – još jednom se pokazala ispravnom“, kaže Senger-Weiss.

KLIMATSKA NEUTRALNOST DO 2030

Do 2030. godine, logistička kompanija želi svoje poslovnice učiniti klimatski neutralnima. U tom cilju, samo prošle godine postavljeno je osam fotonaponskih sistema na logističkim terminalima u Austriji i Nemačkoj. Ove godine će to slediti i druge lokacije. Pored toga, kompanija koristi nove tehnologije: Jedan od prvih kamiona na vodonik u svetu već se dokazao u logističkoj praksi, drugi alternativni pogoni sa tečnim gasom i električnom energijom korišćeni su u gustom saobraćaju i za Home Delivery. Gebrüder Weiss je za svoje klijente uveo uslugu „zero-emissions“, koja nudi mogućnost kompenzacije emisije CO2 svake logističke usluge sa dodatnom količinom. Ovo se koristi za finansiranje sertifikovanih projekata zaštite klime.

Gebrüder Weiss korporativna komunikacija
press@gw-world.com
Bundesstraße 110, A-6923 Lauterach
T +43.5574.696.2169
F +43.5.9006.2173

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije