Gebrüder Weiss nastavlja da raste

15.05.2023.

Logističar generiše povećanje prometa od 18 procenata i proširuje svoju poziciju na ključnim tržištima / 67 miliona evra uloženo u proširenje mreže i digitalizaciju / učinjeni dalji koraci u pravcu klimatske neutralnosti.

Lauterach, 14. Mart 2023. Međunarodna transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss je u prošloj poslovnoj godini ostvarila neto promet od 3,01 milijardi evra. To odgovara povećanju od 18 procenta u odnosu na prethodnu godinu (2021: 2,54 milijardi evra). Logističar na taj način nastavlja pozitivan razvoj iz prethodnih godina. „Uspeli smo da nastavimo da ostvarujemo svoje strateške ciljeve u izazovnom okruženju. Proširili smo našu poziciju na ključnim tržištima centralne i istočne Evrope, SAD i Azije i krenuli dalje sa fokusom na teme digitalizacije i klimatske neutralnosti do 2030. godine. Odlični rezultati u svim područjima poslovanja pokazuju da smo stabilna kompanija i spremni smo za budućnost“, kaže Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora firme Gebrüder Weiss. Odnos vlasničkog i ukupnog kapitala je takođe povećan i sada je ponovo oko 60 procenata, što naglašava snagu kompanije tokom krize i izdvaja Gebrüder Weiss kao sigurnog poslodavca (2021: 57 procenata).

Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora firme Gebrüder Weiss (Izvor: Gebrüder Weiss / Gnaudschun)

Oblast drumskog transporta ostvarila je povećanje prometa od 16 procenata sa 1.479
miliona evra (2021: 1.277 miliona evra). Sektor Home Delivery ostalo je na prošlogodišnjem nivou i isporučio je oko 1,53 miliona artikala domaćinstvima u Austriji i istočnoj Evropi (2021: 1,58 miliona pošiljki). Tako je Gebrüder Weiss zadržao svoju poziciju tržišnog lidera u ovom segmentu. Područje Air & Sea , znatno je raslo, završivši sa 1.272 miliona evra i povećanjem prometa od 24 odsto (2021: 1.024 miliona evra). Visoke vozarine brodarskih kompanija i avio-kompanija dale su značajan doprinos ovom povećanju. Obim pošiljki kod DPD Austrija, čiji je deoničar Gebrüder Weiss Paketdienst, ostao je gotovo konstantan: Prošle godine je prevezeno 66 miliona paketa (2021: 66,5 miliona).

ŠIRENJE MEĐUNARODNE MREŽE

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u kontekstu rata u Ukrajini, energetskim problemima i rastućoj inflaciji, Gebrüder Weiss nije odusto od svoje strategije ulaganja u 2022. godini. U konsolidaciju sopstvene mreže i međunarodno širenje lokacija i usluga utrošeno je ukupno 67 miliona evra. Kompanija se fokusirala na Nemačku, Mađarsku, Rumuniju i SAD, kao i na Tursku i Gruziju – poslednje dve kao centralneveze na srednjem koridoru, na kojem je logistička kompanija proširila svoje transportne veze ka Centralnoj Aziji i Kini.

Na važnom logističkom tržištu Nemačke, Gebrüder Weiss je uspeo da učvrsti svoju poziciju u avio i brodskom transportu, kao i u drumskom transportu. U južnoj Nemačkoj, kompanija je završila proces preimenovanja bavarskog špeditera Lode u Gebrüder Weiss Waldkraiburg. Planirano je dalje širenje mreže drumskog transporta južne Nemačke, a prvi kurs je postavljen već početkom 2023. godine preuzimanjem špedicije Rentschler u Baden-Virtembergu. Kako se mreža širila, tako se povećavao i broj zaposlenih: porastao je za šest procenata na oko 8.400 zaposlenih (2021: 7.900).

U FOKUSU: DIGITALIZACIJA I ODRŽIVOST

Strategija digitalizacije „Best of Both Worlds“, kao kombinacija operativne i digitalne kompetencije, takođe je dosledno sprovedena 2022. godine. U tu svrhu dodatno je globalno pokrenut myGW portal. Portal nudi klijentima informacije u realnom vremenu o protoku njihove robe i pruža maksimalnu transparentnost duž celog lanca snabdevanja. „Naš cilj je da pružimo najbolja rešenja za lance snabdevanja naših kupaca uz optimalan uticaj na životnu sredinu. U tom cilju, mi konstantno ulažemo u naše logističke sisteme i digitalne alate, u obuku naših zaposlenih i u ekološki prihvatljive načine transporta“, objašnjava Wolfram Senger-Weiss.

Svoju posvećenost održivim ciljevima kao i želju da da doprinos globalnoj zaštiti klime logističar je dokumentovao u svom Izveštaju o održivosti objavljenom 2022. godine. Do  2030. logistički objekti u vlasništvu kompanije bi trebalo da budu klimatski neutralni. U tom cilju kompanija sve više koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora, a prošle godine je instalirala četiri nova fotonaponska sistema na lokacijama u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Ukupno 22 takva postrojenja su već u funkciji, čime se uštedi 1.110 tona CO2 godišnje. Ekspanzija treba da se nastavi u ovim zemljama, kao i u istočnoj Evropi 2023. godine.

Gebrüder Weiss H2 kamion uspešno je završio test na velike udaljenosti do Praga 2022. (Izvor: Gebrüder Weiss)

Nije se mirovalo ni u oblasti alternativnih pogona: Nakon uspešnih testova na dugim linijama sopstvenog kamiona na vodonik, Gebrüder Weiss će nastaviti da ulaže u ovu tehnologiju: u 2023. godini, pet novih H2 kamiona će prevoziti robu na putevima Nemačke. U planu je i dalje povećanje broja električnih kombija za gradski prevoz robe u Austriji i istočnoj Evropi.

Gebrüder Weiss očekuje da će se logističko poslovanje normalizovati 2023. godine. Broj isporuka trenutno blago opada, a cene u avio i brodskom transportu pale su skoro na nivo iz 2019. godine. U tom smislu može se očekivati trend pada prometa. Opšta geopolitička situacija može stvoriti dodatne poteškoće. Wolfram Senger-Weiss: „Pandemija je pokazala koliko je logistika efikasna i koliko brzo može da reaguje na promenljive uslove. Gebrüder Weiss je uspeo da učvrsti svoju finansijsku osnovu i nastavi da podstiče inovacije. Bliski smo klijentu i iz njegovih potreba izvlačimo odgovarajuće digitalne usluge. Naravno, sa poštovanjem i zabrinutošću gledamo na trenutnu ekonomsku prognozu, visoku inflaciju i rat u Ukrajini. Kao jaka kompanija, ostajemo samouvereni uprkos svemu.”

Partneri

Najpopularnije