Ford Ranger nove generacije

Bezmalo godinu dana pre nego što će u Evropi početi da prima prve porudžbine, Ford je krajem 2021. predstavio novu generaciju svog pick-upa Ranger, nosivosti oko jedne tone, najprodavanijeg vozila ove vrste na našem kontinentu, ali i u mnogim od 180 država u svetu na čijim se tržištima nudi ovaj model. Novi Ranger će, uverava Ford, biti najsposobniji, „najpametniji“ i „najpovezaniji“ do sada, udobniji, lakši za upravljanje, snažniji i fleksibilniji – za raznovrsne poslovne prevoze, ali i porodične aktivnosti, sport, zabavu…

Liste porudžbina za novu generaciju će u Evropi biti otvorene krajem 2022, dok se isporuke najavljuju za početak 2023. Ranger je neprikosnoveni lider u svom segmentu u Evropi: recimo za prvih devet meseci 2021. postavljen je novi rekord jer je kupcima isporučeno 45.539 ovih vozila, što mu je na Starom kontinentu „dodelilo“ tržišni udeo od 39,9 odsto.Projekat „novi Ranger“ vodio je Fordov razvojni centar u Australiji, ali je međunarodni tim dizajnera i inženjera sarađivao s kolegama širom sveta. Uz to u razvoj nove generacije je posredno bilo uključeno i više od 5.000 dosadašnjih kupaca – kroz razgovore i seminare kako bi tvorci nove generacije od njih saznali kako koriste svoj Ranger i šta žele i očekuju od novog.

“SAMOUVEREN“ DIZAJN

Ford navodi da je novi Ranger (koji će se u početku proizvoditi u njegovim fabrikama na Tajlandu i Južnoj Africi) dobio „hrabar i samouveren“ dizajn, koji se od aktuelnog razlikuje po novoj rešetki hladnjaka i drugačijoj prednjoj svetlosnoj grupi sa dnevnim svetlima u obliku slova C. Po prvi put, Ford Ranger će fabrički biti opreman LED svetlima novih karakteristika. Na bokovima su izraženiji lukovi blatobrana, a formiran je specijalitet do sada neviđen na sličnim vozilima: na krajevima zadnjih blatobrana, u visini branika, „uvučen“ je stepenik koji olakšava ulazak u tovarni prostor, čime se izuzetno olakšava  ovaj za starije ali i mlađe prilično naporan manevar. Zadnja svetla su takođe redizajnirana. Brojne su izmene i u unutrašnjosti, od većeg broja pregrada za odlaganje, do ugradnje kvalitetnih i na dodir mekanijih materijala. Nova je i prednja konzola s instrumentima, s digitalnim glavnim instrumentima i velikim ekranom osetljivim na dodir od 10,1 ili 12 inča na centralnoj konzoli, koji, osim zabavnih sadržaja, između omogućava pristup najnovijem Fordovom informacionom sistemu SYNC 4 sa glasovnom kontrolom.

Podvozje je podvrgnuto temeljnoj reviziji: međuosovinsko rastojanje je duže za 50 mm, a i trag točkova je širi – takođe za 50 mm. Tako je i prednja osovina pomerena za 50 mm unapred za bolji prednji „napadni“ ugao i povećanje terenskih sposobnosti. Zadnji amortizeri su izvučeni izvan okvira šasije čime se nagoveštava poboljšana udobnost. Struktura prednjeg okvira, oblikovana hidro postupkom, pruža više prostora za novi V6 motor. Ona takođe više „otvara“ prednji deo vozila kako bi se omogućio veći protok vazduha u hladnjak, što pomaže u održavanju niske temperature motora pod velikim opterećenjem.

AGREGATI SA VIŠE SNAGE

Intervjuisani kupci su želeli više snage i obrtnog momenta za teška opterećenja i ekstremne terene, pa će zato Ford paleti pogonskih agregata dodati i moćan trolitarski V6 turbodizel, razvijen upravo za Ranger. Nova generacija će biti dostupna i afirmisanim dvolitarskim linijskim četvorocilindarskim dizelašima s jednim turbo i jednim biturbo predstavnikom. Varijanta s jednim turbom će raspolagati s dva nivoa snage i obrtnog momenta i trebalo bi da ima obećavajuće nisku potrošnju goriva, što je važno za vlasnike malih preduzeća. Biturbo agregat je opcija za kupce koji žele više snage, ali uz ekonomičnu potrošnju.

Kupci novog Rangera će imati izbor između dva pogonska sistema 4×4 – s elektronskim (povremenim) uključivanjem/isključivanjem ili naprednog novog rešenja za stalni inteligentni pogon na sva četiri točka. Naravno, model će biti dostupan i u verziji 4×2.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije