Evropa: Tržište električnih kamiona se skoro utrostručilo 2021. godine

Prema podacima IHS Markit, koje je citirao Volvo Trucks, ukupno 346 novih električnih kamiona (≥16 tona) registrovano je 2021. godine u Evropi (bez Velike Britanije, za koju nisu dostupni podaci). To je mali broj, ali stopa rasta je na neverovatnih 193% u odnosu na prethodnu godinu.

Izveštaj, takođe, navodi da Volvo Trucks drži 42% udela u električnim kamionima u Evropi (2021. godine), što znači da je kompanija dostavila nekih 145 jedinica. To je samo početak nečeg većeg. Volvo Trucks objašnjava da je samo u 2021. godini primio porudžbine i pisma namere za kupovinu više od 1.100 električnih kamiona iz preko 20 zemalja širom sveta.

Sa tri nova modela u Evropi (FH, FM i FMX) koja treba da uđu u proizvodnju u drugoj polovini 2022. godine, kao i sa unapređenim modelom Volvo VNR Electric u Severnoj Americi, kompanija napreduje ka svom cilju da poveća BEV udeo na 50% od ukupne prodaje kamiona do 2030. godine.

Rodžer Alm, predsednik Volvo Trucks rekao je: “Naša odlučnost da pokrenemo revoluciju električnih kamiona i naša vodeća pozicija na tržištu u Evropi dokaz su da radimo upravo to. Čak iako je obim i dalje mali, primećujemo brzorastuće interesovanje, kako u Evropi, tako i u Severnoj Americi i drugim delovima sveta.

Tokom 2021. godine primili smo porudžbine, uključujući i pisma namere za kupovinu više od 1.100 kamiona u preko 20 zemalja. Ubeđen sam da ponuda električnog transporta, sa 0% emisije, postaje ključna konkurentska prednost.”

U pogledu geografske distribucije, najviše električnih kamiona u Evropi prodato je u najbogatijim zemljama, uključujući Švajcarsku, Norvešku, Švedsku, Holandiju i Nemačku.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije