Električni tegljači i sa tri osovine

Elektro pogon postaje sve masovnija i, čini se, sve izglednija alternacija ne samo za pokretanje lakih i srednjeteških komercijalnih vozila već i velikih tegljača („drumskih krstarica“). Svež primer stiže iz kineske kompanije BYD (Build Your Dreams), najvećeg svetskog proizvođača komercijalnih vozila s pogonom na struju i jednog od najvećih proizvođača baterija za sve vrste drumskih vozila: nedavno je u Sjedinjenim Američkim Državama isporučio stoti troosovinski tegljač s pogonom samo na baterije. U razvoju i primeni tehnologije električnog pogona za drumska vozila BYD ima iskustvo duže od 20 godina, pa je do sada širom sveta isporučio više od 12.000 električnih kamiona s nultom emisijom u različitim kategorijama.

Jubilarni električni troosovinac pripada najtežoj američkoj klasi – vozilima kategorije 8 (to su teretnjaci ukupne mase veće od 33,001 funti/14.969 kg). Neto masa tegljača je koji gram manje od 11,9 tona, što znači da je u preseku za oko četiri tone „teži“ od klasičnog troosovinca s pogonom na konvencionalna fosilna goriva. No, BYD deklariše da ovaj tegljač može da savlada ukupnu masu od 47.627 kg, što je osetno više se uobičajenih teretnih performansi klasičnih vozila iste vrste.

Naprednog troosovinca BYD-ove proizvodnje pokreće električni motor snage 355 kW/483 KS s inicijalnim obrtnim momentom od 2.400 Nm. Autonomija mu je prihvatljiva za kraće dnevne ture – nešto više od 200 km, a i njegova maksimalna brzina od 65 km/h i mogućnost da savlada uspon od 25% su sasvim prihvatljive performanse. Baterije koje strujom snabdevaju pogonske točkove imaju kapacitet od 435 kVh, a potrebno je oko 13,5 sati da se napune naizmeničnom strujom ili samo dva do četiri sata ako se koristi punjač s jednosmernom strujom.

Čitajte rubriku Komercijalna vozila u svakom izdanju časopisa Logistika&Transporta

BYD-ovi električni tegljači su u upotrebi uglavnom na putevima u kalifornijskom Oaklandu i okolini, kao deo trogodišnje studije koju finansira Kalifornijski odbor za vazdušne resurse. Svrha studije je utvrdi da li bi kamioni sa nultom emisijom eventualno mogli potpuno da zamene one s pogonom na dizel. Velika lokalna logistička kompanija u realnim uslovima eksploatacije ispituje BYD-ov električni troosvinski tegljač za prevoz kontejnera između svojih skladišta i morskih terminala u Oaklandu. BYD procjenjuje da kompanije poput one koja testira njegovog električnog troosovinca godišnje mogu da uštede od 15.000 do 20.000 američkih dolara – za toliko su, naime manji izdaci za energiju (gorivo) i održavanje u poređenju s klasičarima s dizel motorima. Pored uštede novca, svaki BYD-ov električni troosovinski tegljač, u poređenju s onim koje pogoni motor s unutrašnjim sagorevanjem, godišnje smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 49,6 metričkih tona.

Pročitaj još i:

Partneri

Najpopularnije