Društvena odgovornost za lakše disanje

Ovo je godina koju je kompanija BEX želela da započne na potpuno drugačiji način u odnosu na prethodnu. Godina u kojoj žele da se osvrnu na sve ono što je zaista važno, a jedna od stvari koja je od neupitne važnosti, za sve nas, je ono što neposredno utiče na naše zdravlje – čistoća vazduha koji udišemo.

Naveliko zastupljena tema – zagađenje vazduha – nije zaobišla ni Srbiju, te je BEX, kao društveno odgovorna kompanija, odlučila da svojim postupcima da pozitivan primer drugim poslovnim subjektima, pa je, u „krug“ svojih dostavnih vozila, uključila Eco Friendly vozila – Voltia. Iako izduvni gasovi čine samo 5% ukupnog zagađenja vazduha kompanija BEX je osetila potrebu, da kao kompanija koja u svom vlasništvu poseduju veliki broj dostavnih vozila, smanji emisiju štetnih gasova i pokaže da svaka kompanija u Srbiji, bez obzira na delatnost kojom se bavi, može u svoje poslovanje uvrstiti neku od trenutnih inovacija i doprineti širenju ekološke svesti.

ZAŠTO VOLTIA?

Kao kompanija, sa preko 700 dostavnih vozila i 1.000 zaposlenih, BEX je svestan odgovornosti koju ima i zato neprestano radi na unapređenju, kako svojih usluga, tako i uticaja na okruženje i ljude. Glavni zadatak koji su sebi postavili je doprinos ostvarenju jednog od najznačajnijih nacionalnih ciljeva u zaštiti životne sredine – smanjenju gasova sa efektom staklene bašte, kako bi se postigao bolji kvalitet vazduha. Kao prva kurirska služba u Srbiji sa Eco Friendly vozilima, ova kompanija nastoji da svojim primerom utiče i na druge da krenu u tom smeru i da, udruženo sa ostalim kompanijama, učini Srbiju boljom za život, ali, pre svega, zdravijom za buduće naraštaje.

Voltia se pokazala kao idealno rešenje. Tim stručnjaka je osnovnu platformu NISSAN E-NV200, učinio Voltia dostavnim vozilom, proširenjem tovarnog prostora i povećanjem visine Nissan-a za još 50 cm, omogućivši komfor i ulazak od pozadi. Specijalno dizajnirana vrata koja se otvaraju za sto osamdeset stepeni, olakšaće proces utovara i istovara našim kuririma, a tokom vožnje će imati maksimalnu udobnost i preglednost. Ova pouzdana vozila su pravi pogodak za gradske vožnje jer regenerativnim kočenjem omogućavaju punjenje baterije.

Beograd je nedavno bio na „crnoj listi“ gradova u regionu, po koncentraciji CO2, što je dodatno ubrzalo planiranu odluku o izmeni voznog parka, te je kompanija BEX odlučila da prvih 10 Voltia vozila dobije upravo njihov distributivni centar Beograd. Voltia je potpun o bešumna i ne sadrži nikakve produkte sagorevanja, pa je tako i idealna za gradsku vožnju, pogotovo u onim delovima grada gde je važno da zagađenje i buka budu minimalni – krugovi bolnica, škola, vrtića, nadomak dečjih igrališta…

Pored Beograda, u tekućoj godini Voltia će stići i u ostale BEX centre (kojih je trenutno 27). Plan je da 1/3 voznog parka kompanije bude zamenjena Voltiom, što će umnogome doprineti ostvarenju postavljenog cilja. Ono što je još važno istaći je da jedan BEX kurir dnevno pređe izuzetno veliku kilometražu, a sada će moći neometano da pređe i po 200 km uz samo jedno punjenje baterije, zahvaljujući punionicama koje se nalaze uz važne puteve, na benzinskim stanicama i u brojnim javnim zgradama.

Kako navode u kompaniji, Voltia je izabrana, jer žele da, pored ekoloških prednosti, njihova usluga bude na višem nivou, da klijenti budu još zadovoljniji, te da i kod njih probude svest o društvenoj odgovornosti, činjenicom da su u Voltiji došli do njihovih domova i da usput nisu negativno uticali na životnu sredinu.

„Uvozom Voltie omogućili smo da nešto, zaista značajno za očuvanje životne sredine, postane dostupno i drugima. Nadamo se da smo postavili dobar primer koji će mnogi slediti.“ – rekli su iz kompanije BEX za naš časopis i dodali: „Smatramo da će dodavanje Voltie voznom parku Bex-a značajno uticati na celokupnu zajednicu kompanija koje se
bavi pružanjem usluga brze pošte, jer ćemo ličnim primerom pokazati da su ekološke inovacije moguće i da treba da budemo zemlja koja će zarad budućnosti svoje dece ekološku svet stavljati u prvi plan.“ – zaključili su predstavnici jedne od najvećih kompanija u ovoj oblasti u Srbiji.

Partneri

Najpopularnije