Jun 2021

Tema broja: Drumski transport i komercijalna vozila - Veći, praktičniji, efikasniji, inteligentniji - 100% CADDY; Umor vozača u...

DHL i dalje glavni logistički partner Formule 1

Uporedo sa početkom FIA Svetskog prvenstva u Formuli 1, DHL i Formula 1, nastavljaju višedecenijsku globalnu saradnju. U skladu sa tim DHL ostaje zvanični logistički partner Formule 1, što podrazumeva kompletnu logistiku ovog sporta širom sveta. U kalendaru Formule 1 tokom 2021. godine su, neverovatne, 23 destinacije. Ovo je najveći broj planiranih destinacija u istoriji ovog sporta, na koje će kroz DHL kanale biti dostavljani trkački automobil, goriva, ulja i oprema.

Sa teretom od 1.400 t koji se pouzdano, i u najkraćem mogućem roku, mora transportovati od destinacije do destinacije, DHL pomera dosadašnje granice brzine, preciznosti i korišćenja vrhunske tehnologije u transportu. Osim izazova koji im postavlja broj destinacija na pet kontinenata, dodatni podvig za vozače, i kompletan logistički tim DHL-a. predstavlja tzv. „triple headers“ (po tri trke u tri vikenda za redom).

29. avgusta domaćin Formule 1 je Evropa. Tog dana će se Grand Prix održati u Belgiji, odakle će se već sledeći vikend, 05. septembra seliti u Holandiju. Nakon Holandije, domaćin Formule 1, Heineken Gran Premio D’Italia 2021, je Monca i to 12. septembra.

Drugi „triple header“ logistički je još izazovniji jer zahteva prelaženje još većih razdaljina. Formula 1 VTB Russian Grand Prix 2021 biće održan 26. septembra u Sočiju, Rusija, a nedelju dana nakon toga, kreće se u Singapur, da bi se već 10. oktobra „cirkus” Formule 1 našao u japanskom gradu Suzuka.

U trećem „triple header“ sezone Grand Prix se održava u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije 24. oktobra u Teksasu. Potom se seli u Meksiko Siti, gde će poslednjeg dana oktobra biti održan Gran Premio De La Cuidad de Mexico 2021, a poslednja trka ovog „triple header“-a će biti 7 dana nakon toga u Sao Paulu (Brazil).

Interkontinentalni „triple header“ pred logistiku postavlja izuzetno velike izazove, jer, čak i tokom trke, pre nego što se spusti zastavica za kraj, DHL timovi već uveliko rade na demontaži i pakovanju opreme.

Nove lokacije, poput Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2021, u Zandvoortu, koja se vratila na raspored Formule 1, i Formula 1 Saudi Arabian Grand Prix 2021 koja se ove godine održava na novoj stazi u Džedi, takođe su veliki izazovi u logističkom smislu. Kako bi se na vreme osiguralo da, uprkos nepoznatom okruženju, sve teče glatko, logistički stručnjaci mnogo pre održavanja trke posećuju i analiziraju lokaciju, kako bi se uverili da svi logistički procesi mogu neometano da se odvijaju.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije