Avgust 2021

  Tema broja: Informacioni sistemi u logistici i transportu - 10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici;...

Da li uskoro dobijamo novog tržišnog lidera u globalnoj logistici?

Ako dođe do planirane finalizacije preuzimanja Global Integrated Logistics (GIL) od strane DSV Panalpina, sudeći po analizi konsultantske kuće „Transportna Inteligencija“ (TI), danska grupa će verovatno postati najveći globalni špediter na tržištu pomorstva i vazduhoplovstva.

U analizi TI-a, tržišni lideri su Kuehne + Nagel, sa prihodom od 11,5 milijardi EUR, i DHL Global Forwarding, sa prometom od 10,9 milijardi EUR. DSV Panalpina je odmah iza pomenuta dva. Međutim, prva tri mesta bi mogla uskoro da se promešaju. U aprilu je DSV Panalpina potpisala ugovor o preuzimanju sa kuvajtskom logističkom grupom Agility i njenom podružnicom GIL, te bi zbog ove akvizicije DSV Panalpina mogla postati neprikosnoveni tržišni lider u špediciji.

Prema proračunima TI, DSV Panalpina ima 6,3% udela na globalnom brodskom tržištu, dok GIL ima 1,7%.

Autori izveštaja, međutim, ističu da kombinovano preduzeće nije uvek zbir dva dela. Kako naglašavaju, rezultati četvrtog kvartala 2020. godine, koji je bio prvi u kojem je integrisana DSV Panalpina poslovala, pokazali su da je kombinovana kompanija pre integracije imala niže prihode od pojedinačnih komponenti.

Kao što je najavljeno prilikom potpisivanja ugovora o preuzimanju GIL-a, DSV Panalpina se nada da će transakcija biti finalizovana u trećem kvartalu 2021. godine.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije