CTP cveta u Evropi

Uprkos pandemiji virusa kovid-19, CTP, najveći graditelj industrijskih nekretnina u centralnoj i istočnoj Evropi, prošle godine je zabeležio jedan od najboljih učinaka do sada. U prva tri kvartala 2020. godine bruto prihod od iznajmljivanja povećan je za 15,3% na približno 6 milijardi CZK. Prosečna popunjenost zgrada u vlasništvu kompanije dostigla je 95%.

Povećano interesovanje je, između ostalog, rezultat češće kupovine putem interneta tokom krize sa virusom korona. Zahvaljujući promeni globalnih trendova kao što je e-trgovina, koja predstavlja novu prednost za evropske graditelje, došlo je do sve veće potražnje za kvalitetnim prostorima sa mogućnostima za dalje širenje, što će dovesti do većih ulaganja u nove ili postojeće industrijske parkove.

Zauzeli smo ekološki pristup izgradnji od samog početka, što nam daje ogromnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Martin Vaidiš – direktor za održivu izgradnju i projektovanje u kompaniji CTP

Odličan primer za to je Srbija. Glavni grad zemlje – Beograd postao je poslednjih godina fokus mnogih investitora koji traže grad budućnosti u pogledu ekonomičnosti. Potencijal se ogleda u sledećim aspekatima: Beograd, sa 1,6 miliona stanovnika, proizvodi više od 40% srpskog bruto nacioalnog proizvoda i nudi odličan pristup visokokvalifikovanoj i cenovno konkurentnoj radnoj snazi. Pored toga, ova zemlja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

JOŠ JEDNO SKLADIŠTE U GRADU BUDUĆNOSTI

Na ovoj lokaciji CTP je odlučio da proširi svoj CTPark Beograd Sever, industrijski park severno od srpske prestonice. Kompanija je kupila skladište od 28.500 kvadratnih metara od austrijske kompanije Eyemaxx, kao i susedno zemljište za dalju izgradnju. CTPark Beograd Sever ukupno nudi 50.000 kvadratnih metara površine za iznajmljivanje, a zemljište u blizini omogućava izgradnju još oko 115.000 kvadratnih metara. Za CTP, akvizicija je odskočna daska kada je reč o proširenju severno od Beograda. „U januaru ćemo početi da gradimo još jedno skladište sa površinom za iznajmljivanje od 25.000 kvadratnih metara. Biće završeno u 2. kvartalu. Ali takođe računamo na dalji razvoj. U Srbiji postoji velika zain teresovanost za industrijske i logističke komplekse koji su tako blizu prestonice i imaju direktnu vezu sa auto-putem A1“ , rekao je Vlatko Đuriček, direktor CTP-a za Srbiju.

CTP upravlja i drugim modernim industrijskim parkovima u Srbiji, koji se nalaze u Kragujevcu, Novom Sadu, i CTParkom Beograd Zapad, zapadno od prestonice.

Zahvaljujući aktivnostima u Srbiji, između ostalog, portfolio CTP-a premašio je ove godine šest miliona kvadratnih metara. Cilj kompanije je da do 2023. godine dostigne ukupno 10 miliona kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje i da se dalje širi na postojećim i novim tržištima.

POSTOJI POTRAŽNJA ZA INDUSTRIJSKIM NEPOKRETNOSTIMA

CTP je osnovao pre 22 godine Holanđanin Remon Vos u Humpolecu u Češkoj Republici. Danas kompanija posluje na više od 100 strateških lokacija u šest zemalja centralne i istočne Evrope. Pored Češke, prisutna je i u Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji i Poljskoj, a razmišlja i o drugim zemljama u regionu, delimično podstaknuta sve većom potražnjom za industrijskim nekretninama. Proširenju takođe doprinosi novi način finansiranja, gde je investitor izdao svoju debitantsku obveznicu kao zelenu obveznicu u poslednjem kvartalu prošle godine. Kompanija je za samo dva meseca izdala obveznice u vrednosti preko milijardu evra u dve faze. Obveznice su nekoliko puta bile
prekomerno upisane.

CTP: BILI SMO EKOLOŠKI OSVEŠĆENI PRE NEGO ŠTO JE TO POSTALO MODERNO

CTP je jedan od pionira maksimiziranja uštede troškova i održivosti u izgradnji. U 2019. godini, ova građevinska kompanija je počela da se prijavljuje za sertifikaciju celokupnog portfolija prema najvišim ekološkim kriterijumima. Sto posto portfolija kompanije CTP sada ima prestižnu BREEAM sertifikaciju sa ocenom veoma dobro ili većom. To je standard koji još uvek nije postigla nijedna druga kompanija za izgradnju industrijskih nekretnina na srednjeevropskom tržištu.

„Nije nam cilj da samo naše nove zgrade ispune visoke ekološke standarde, već da celokupni portfolio dostigne te standarde. Sertifikacija celokupnog portfolija bila je ogroman izazov – niko od naših konkurenata u regionu nije bio u stanju da ispuni date standarde“, rekao je Martin Vaidiš, odgovoran za održivu izgradnju i projektovanje u kompaniji CTP, kada je opisivao projekat.

CTP je već uložila više od 1,75 miliona evra u sertifikaciju portfolija, ali tu nije kraj. Sertifikacija objekata (prema metodi BREEAM In-Use) mora se obnavljati svake tri godine i procenjivati na godišnjem nivou.

„Zauzeli smo ekološki pristup izgradnji od samog početka, što nam daje ogromnu prednost u odnosu na konkurenciju,“ rekao je Martin Vaidiš. On sada veruje da se sredstvima uloženim u ekološki prihvatljiviju, a samim tim i skuplju izgradnju, isplaćuju dividende. Ekološke zgrade su efikasnije za svoje vlasnike na duže staze. One troše manje resursa, kao što su energija i voda. Osim toga, ovih dana, velika većina multinacionalnih stanara zahteva visokokvalitetne zgrade.

CTP Invest
Starine Novaka 23, Beograd
066 888 9563 jovan.dobric@ctp.eu
066 888 9762 ivica.velickovic@ctp.eu

Partneri

Najpopularnije