Jun 2021

Tema broja: Drumski transport i komercijalna vozila - Veći, praktičniji, efikasniji, inteligentniji - 100% CADDY; Umor vozača u...

Charge & Go- Vaš put u elektromobilnost

Da bi se podstaklo korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta u našoj zemlji, Ministarstvo zaštite životne sredine nastavlja i u 2021. godini da subvencioniše kupovinu električnih i hibridnih vozila što predstavlja jedan deo mera koje se sprovode za poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine. Poznato je da je saobraćaj svuda u svetu, posebno u velikim gradovima, značajan uzročnik aerozagađenja. Ipak, da bi vožnja na struju zaživela i na našim prostorima, neophodno je da se razvije odgovarajuća infrastruktura.

KAKO DA SAZNATE LOKACIJU PUNJAČA U SRBIJI?

Ovo je nesumnjivo ključno pitanje. Vozači električnih vozila, i oni koji tek razmišljaju o kupovini elektromobila, moraju da znaju kakva je rasprostranjenost punjača u svakom trenutku. Otkako je prošle godine lansirana prva regionalna platforma za korišćenje mesta za punjenje električnih vozila charge&GO, odgovor o dostupnosti i statusu punjača dobija se vrlo brzo i lako. Sistem charge&GO obuhvata digitalnu platformu i aplikaciju za mobilne telefone (za iOS i Android) kojima se veoma jednostavno pristupa, a sam sistem predstavlja rezultat saradnje domaće kompanije MT-KOMEX sa finskom kompanijom Virta, liderom elektromobilnosti u Evropi.

KAKO FUNKCIONIŠE CHARGE&GO?

Softver omogućava korisnicima efikasnu pretragu najbližih elektropunjača u mreži charge&GO, kao i uvid u upražnjene stanice za punjenje. Na punjačkom mestu, potrebno
je da se autorizujete bilo skeniranjem QR koda stanice ili unošenjem ID broja stanice na veb portalu. Na ekranu će se otvoriti prozor u kom ćete videti cenu po minuti korišćenja mesta za punjenje, zatim tip priključka koji imate na raspolaganju a ukoliko niste sigurni u to kako da koristite punjač, na raspolaganju vam je tehnički tim iz Korisničkog centra koji će vam pružiti neophodnu pomoć. Sesija punjenja počinje onog trenutka kada priključite kabl na odabrano punjačko mesto. Korisnici usluga koriste punjačka mesta za svoje četvorotočkaše uz jednokratno plaćanje. Postoji i mogućnost da se registrujete na platformi charge&GO što znači da otvorite nalog i unesete neophodne podatke, a zatim punjačima pristupate bilo putem mobilne aplikacije bilo putem RFID kartice koju možete da poručite odmah prilikom registracije. Registrovanjem na platformi charge&GO dobijate nižu cenu za punjenje vašeg električnog vozila, kako u Srbiji tako i u partnerskoj mreži. Više o načinu korišćenja platforme i aplikacije, kao i o plaćanju i povoljnostima možete saznati na www.chargego.rs

Osim što ćete kao korisnici sistema charge&GO moći bezbrižno da se krećete svojim električnim vozilima kroz zemlju i region, zahvaljujući saradnji preduzeća MT-KOMEX i Virta, na raspolaganju će vam biti i elektropunjači u čak 30 zemalja sveta (više od 170.000 punjača u Evropi), koji su deo ove globalne platforme. Važno je da istaknemo da za punjenje na punjačima u partnerskoj mreži u okviru sistema charge/GO nema dodatnog troška rominga!

A kad napravite svoj nalog na platformi charge&Go i postanete registrovani korisnik otvaraju vam se brojne mogućnosti koje vam olakšavaju punjenje električnog vozila.

GDE SE NALAZE STANICE ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH VOZILA U SISTEMU CHARGE&GO?

U mreži charge&GO nalaze se brzi punjači na benzinskim stanicama NIS Gazproma u Starim Banovcima, Novom Sadu, Velikoj Plani i Sokolićima, zatim brzi punjač na autoputu Beograd- Niš kod naplatne rampe Vrčin u smeru ka Beogradu, kao i sa obe strane autoputa kod naplatne rampe Trupale, Niš. Instalirano je i po pet punjača u šoping centrima Plaza Kragujevac i Promenada Novi Sad, a veći broj kompanija postavio je na svojim parkinzima punjače za svoju rastuću flotu elektrovozila ali i za sve druge vlasnike električnih vozila. Ukoliko krenete dunavskom magistralom do Kladova, sačekaće vas i jedan „zeleni” punjač pod solarnom nadstrešnicom koja ga napaja, a ovaj moderan spoj panela i punjača, poznatiji pod imenom solarni punjač, nalazi se na parkingu domaće kompanije Termovent. Kompanija MTKOMEX nastavlja svoju misiju razvoja elektromobilnosti u Srbiji, pa će do kraja godine biće integrisano 100 punjača u mrežu charge&GO.

KO SU KORISNICI PLATFORME CHARGE&GO?

Osim vlasnika električnih vozila, prednosti sistema charge&GO sa mrežom punjača kojima se pristupa pomoću platforme i aplikacije mogu iskoristiti vlasnici privatnih kuća, rezidencijalnih objekata, kompanije sa sopstvenim voznim parkom, firme koje se bave dostavom ili rade naplatu parkinga, auto-kuće, zatim kompanije koje investiraju u građevinarski sektor, hotelijeri i vlasnici restorana, veliki trgovinski lanci i firme koje žele da postanu operatori mreža punjača.

Bilo da ste već investirali u punjače ili planirate zaokret u poslovanju vaše kompanije u pravcu elektromobilnosti, platforma charge&GO pruža vam najbolje rešenje. Pomoću našeg sistema možete na upravljate mrežom, pratite rad punjača, odredite cene, ograničite upotrebu i pregledate sve sesije punjenja. Sa nizom pametnih usluga u okviru naše platforme, daljinsko upravljanje vašim punjačima biće znatno lakše.

KAKO DO PROCENE ULAGANJA U ELEKTROMOBILNOST?

Ukoliko želite da unapredite svoju komercijalnu ponudu ugradnjom punjača, uvećate vrednost svoje investicije ili želite da uvrstite svoj punjač u mrežu charge&GO, pošaljite nam upit na podrska@chargego.rs ili nas pozovite na 011 77 04 566 i 066 8222 227.

 

www.chargego.rs
podrska@chargego.rs
MT-KOMEX d.o.o., Oslobođenja 22b, Beograd

 

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije