Biznis i IT

Digitalna transformacija i HR izazovi, naročito u IT-u, su aktuelna tema stručnih skupova raznih struka ili poslovnih sastanaka. Sve više kompanija u Srbiji je postalo svesno da je digitalna transformacija neophodna ali se postavlja pitanje – odakle početi?

Kompanija Coming posluje već 31 godinu i digitalnom transformacijom se bavi od svog nastanka. S višedecenijskim iskustvom možemo sa sigurnošću da kažemo: prvi korak je odabir IT partnera. Ne samo odabir, već izgradnja, unapređenje i definisanje partnerstva koje će odgovarati novom poslovnom modelu za uspostavljanje IT funkcije unutar kompanije.

Digitalna transformacija je sadašnjost i to je period korona krize precizno potvrdio. Kompanije koje nisu započele proces digitalne transformacije, teško su prevazišle ovaj period. Kompanije koje nisu imale neku vrstu cloud kolaboracionih alata ili neki Document management sistem nisu mogle da organizuju rad od kuće za svoje zaposlene u periodu najstrožijih epidemijskih mera. Takođe, kompanije koje nisu imale digitalne kanale prodaje nisu mogle da nastave sa prodajom svojih proizvoda i usluga. Dostava hrane (ali i svega ostalog) je najbolji primer i dokaz – u nekoliko meseci ove firme su doživele procvat i prilično promenile stanje na tržištu robe, ugostiteljstva i radne snage.

Sa IT strane primećujemo da kompanije vrlo lako gube IT kadar ili da imaju izazov da adekvatno obuče svoj IT tim. Potrebna je jaka interna IT funkcija i više od toga – potrebna je domenska IT ekspertiza koja povezuje biznis i IT. Iz tog razloga sve više se koristi novi poslovni model koji Coming predlaže i propagira već dugi niz godina. Model koji potpuno ili delimično IT službu izmešta iz kompanije u partnersku IT kompaniju s dovoljnim kapacitetom i širinom u shvatanju poslovnih potreba. Kroz ovaj program mi svojim klijentima, stavljamo na raspolaganje edukovane IT profesionalce s timskom ekspertizom, za potrebe održavanja ili implementiranja digitalnih poslovnih rešenja. Od nečega što se u hladnom biznis jeziku zove ITaaS, napravili smo poslovni model – IT partner program koji ima za cilj da uštedi novac neophodan za IT funkciju našim korisnicima kao i da nivo kvaliteta poslovanja podigne na jedan značajno viši nivo. Model se nameće kao jedino rešenje za izazove u HR-u.

Pored problema sa IT kadrom, primetni su i izazovi u logistici i nabavci IT opreme koja je neophodna za digitalnu transformaciju preduzeća. Kompanija Coming prevazilazi ovaj problem nudeći i pružajući cloud servise i na ovaj način digitalni prostor stavlja svojim korisnicima na raspolaganje u najkraćem mogućem roku. Potencijalni korisnici nas često pitaju na koji način se njihove investicije u digitalizaciju procesa isplaćuju. Kada se dođe do nivoa visoke automatizacije, obično dolazi i do povećanja obima posla jer se vreme za određene procese značajno skraćuje. Pored povećanja obima posla korisnicima se otvara mogućnost da svoje zaposlene, čiji su poslovni procesi automatizovani, preorijentišu na neke od pozicija koje su više okrenute ka profitu – core biznisu. Cilj automatizacije nije da bude skupa već da značajno poveća efikasnost, kao i da redukuje rizik od nepredviđenih kriznih situacija.

Za popis izazova koji stoje pred kompanijama u nečemu što ne zovemo više digitalno doba, jer se digitalno podrazumeva, već nazivamo novo doba, trebalo bi nam mnogo više od jednog članka. Ono što je važno naglasiti je da priprema kompanije za nove i efikasnije načine poslovanja počinje odabirom pouzdanog IT partnera sa višegodišnjim iskustvom, koji pored toga ima i timsko znanje i resurse za implementaciju i održavanje i najkompleksnijih IT sistema današnjice. Kada se stvari postave na ovakav način, uspeh
je zagarantovan.

COMING Computer Engineering
www.coming.rs
Tel: +381 (0)11 3 544 64
office@coming.rs

Partneri

Najpopularnije