Solarni paneli na hladnjačama smanjuju potrošnju dizela

Transporta kompanija ESC iz belgijskog lučkog grada Zeebrugge, specijalizovana za prevoz robe u hladnom lancu, opredelila se da na 76 svojih novih hladnjača-poluprikolica, uporedo s novim rashladnim sistemima Thermo King, ugradi solarne panele ThermoLite, kojima će godišnje štedeti i do 1.000 litara dizela po svakom vozilu.

ThermoLite paneli ugrađeni na prednji deo krova poluprikolice, s radnim naponom 12 V, snage 110 W, prikupljanju dnevnu svetlost (i po sunčanom i po oblačnom vremenu) i pretvaraju je u struju koja se šalje u bateriju (akumulator) koji za pokretanje dizel motora koristi rashladna jedinica. Osim što je baterija sve vreme potpuno napunjena pa joj se time produžava radni vek, smanjuje se potrošnja dizel goriva koje je potrebno da dizel agregat dopuni svoj izvor struje. Posredne koristi od ovih solarnih panela su manji izdaci za gorivo i osetno smanjenje emisije ugljen-dioksida – ECS procenjuje da će 76 inovativno opremljenih novih poluprikolica u narednih deset godina emisiju ugljen-dioksida smanjiti za 2.000 tona.

TermoLite solarni panel

Pre ugradnje panela, ECS (European Containers System) je šest meseci na četiri različite ture uporedo testirao četiri poluprikolice sa solarnom „elektranom“ i četiri bez njih i egzaktno ustanovio drastično smanjenje potrošnje dizela rashladnih jedinica koje su imale ThermoLite „asistenciju“. Belgijska kompanija je zbog toga odlučila da i ostali deo flote – oko 150 poluprikolica-hladnjača u dogledno vreme modernizuje ugradnjom TehermoLite solarnih panela.

Dodatni benefiti ThermoLite panela

Osim što mogu obezbediti dodatnu struju za rad rashladnih jedinica, ThermoLite paneli su predviđeni i za ugradnju i na krovove kamionskih kabina: za to su konstruisani paneli koji rade pod naponom od 24 V snage od 80 do 220 W. Najbolje efekte postižu kada su ugrađeni na krovove modernih tegljača, koji su u novije vreme opremljeni sve većim i brojnijim potrošačima struje (recimo, parkirna klima je među najvećima), jer pune baterije i kada motor vozila ne radi. Tako održavaju baterije u stanju veće napunjenosti, smanjuju rizik od potpunog gubitka struje i skupih zastoja izazvanih tim problemima.

Možda Vas interesuje još i:

Partneri

Najpopularnije