Avgust 2021

  Tema broja: Informacioni sistemi u logistici i transportu - 10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici;...

Sistem koji pronalazi i automatski pričvršćuje poluprikolicu

Nedavno preuzimanje poznatog američkog proizvođača elektronskih i mehaničkih komponenti i sistema za teška komercijalna vozila, kompanije Wabco, već je donelo koristi nemačkom divu ZF-u – ubrzao je razvoj proizvoda i sistema koji teretnjake, kombije i autobuse čine sve „inteligentnijim“. Među takvim prvencima je i originalan „asistent“ za povezivanje tegljača s poluprikolicom, koji ne samo da olakšava ovaj postupak, već i značajno povećava bezbednost, pre svih manipulatora/vozača.

ZF tvrdi da je novo razvojno dostignuće prvo takvo rešenjena tržištu. Zahvaljujući inovativnom elektronsko-kompjuterskom sistemu, tegljač automatski odlazi do ciljane poluprikolice i kači je za sedlo. Pri ovoj operaciji vozač uopšte ne dotiče kolo upravljača – sve obavljaju mini računar i elektro-hidraulika.

Još jedna inovacija se „naslanja“ na ovu: ZF je imenuje kao Advanced Reversing Assist. To je poboljšana funkcija sistema za pomoć pri kretanju vozila unazad (pozadi montirana kamera šalje sliku na ekran na centralnoj konzoli kamiona/tegljača koji inače služi za navigaciju i druge informativno/ zabavne funkcije). Oba rešenja pomažu u smanjenju rizika od nezgoda na utovarno/istovarnim mestima, skraćuju vreme potrebno za izvođenje manevara, a smanjuju stres osoba- Sistem koji pronalazi i automatski pričvršćuje poluprikolicu ma angažovanim na takvim operacijama. ZF procenjuje da će ovi inovativni sistemi smanjiti štete nastale pri navedenim manevrima, ograničiti vreme zastoja i pozitivno uticati na troškove popravki.

Partneri

Najpopularnije