Pošta Slovenije obavila prvi probni let dronovima za isporuku paketa

U saradnji sa slovenačkom kompanijom VanDron Pošta Slovenije obavila je prvi probni let dronovima za isporuku paketa. Ovo je prvi korak ka obezbeđivanju isporuke hitno potrebnih paketa dronom do područja gde konvencionalna vozila ne mogu da ih dostave brzo i efikasno.

Kako je objavio slovenački nacionalni poštanski operater „Pošta Slovenije“, mnoge kompanije širom sveta već uspešno koriste dronove za isporuku najrazličitijih paketa. Prema rečima izvršnog direktora Tomaža Kokota, kompanija želi da bude aktivno uključena u proces izrade propisa koji regulišu letenje i rad bespilotnih letelica u Sloveniji, sa jasnim ciljem pronalaženja novih poslovnih prilika.

Tehnologija to već dugo omogućava, ali propisi koji regulišu vazdušni prostor su prepreka. Trenutno je u Evropi malo manevarskog prostora koji bi omogućio takve isporuke u velikim razmerama.

“Potencijalna upotreba dronova u isporuci je velika: isporuka laboratorijskih uzoraka u i iz udaljenih područja, dostava robe sa brodova na kopno, čak i dostava proizvoda kupljenih putem Interneta krajnjim kupcima. Veliki potencijal vidimo ovde u Pošti Slovenije, takođe, za segment isporuke putem onlajn kupovine”, rekao je Kokot.

Glavne prednosti upotrebe dronova u Pošti Slovenije uključuju smanjenje zagađenja, optimizaciju logističkih ruta i brzu isporuku osnovne robe i materijala do teško dostupnih i udaljenih područja.

Možda Vas interesuje još i:

 

Partneri

Najpopularnije