Pametne kamere u distributivnim centrima

Današnja, vodeća pametna video rešenja integrisana u logističke centre, za razliku od tradicionalnih sigurnosnih kamera, olakšavaju operaterima proces toka materijala i upravljanja osobljem i vozilima.

Kada se roba kreće 24 sata u nedelji, 365 dana, efikasnost u radu je i više nego neophodna i cilj je uvek biti korak ispred potražnje, jer roba mora biti isporučena na vreme. Osim toga sigurnost pošiljaka od trenutka kada uđu u distributivni centar do momenta njihovog isporučenja klijentima je od presudnog značaja.

Upravo zbog toga je značajno instaliranje adekvatnih sigurnosnih sistema koje operaterima omogućavaju nadgledanje cirkulacije vozila i ljudi u objektu i da prate robu koja napušta prostorije. Pametna video rešenja novih generacija pružaju niz pogodnosti i omogućavaju da se ovaj proces obavlja mnogo efikasnije i sigurnije nego ranije.

1. UPRAVLJANJE KADROVIMA

Zahvaljujući video rešenjima nove generacije, postiže se efikasnija zaštita osoblja od nezgoda uz pomoć automatskog otkrivanja postojanja lične zaštitne opreme za oči, ruke, štitnike za uši i još mnogo toga.

Implementacijom smart tehnologije, postignuto je automatsko upozorenje kada neko od zaposlenih uđe u zabranjeno područje bez šlema. Ovakav vid upozorenja značajno poboljšava bezbednost i zdravlje na radu, bez angažovanja dodatnog osoblja za kontrolu poštovanja mera. Kao dodatna pogodnost ističe se tehnologija prepoznavanja lica kojom je moguće ograničiti ulaz neovlaščenih lica ili pak olakšati zaposlenima kretanje po logističkim centrima smanjujući vreme čekanja na ulazu i izlazu.

2 . SIGURNOST OBJEKTA

Osim objekata osiguranih tehnologijom prepoznavanja lica koje sprečavaju neovlašćenim posetiocima ulaz u zabranjene zone, od velikog značaja je i osiguranje okoline logističkog centra. Ovakav vid osiguranja je sada moguć uz pomoć termalnih kamera, koja emituju kristalno jasne snimke čak i u uslovima smanjenog osvetljenja. Uz pomoć video nadzora okoline objekta moguće je pokretanje automatskih upozorenja za sva sumnjiva kretanja, kao i za arhiviranje u slučaju da ih je potrebno ponovo pogledati.

Upotrebom pametnih kamera dobila se mogućnost ukidanja ljudstva u sektoru obezbeđenja kao i ograničenja noćnog rada. Postojeći video nadzor moguće je poboljšati uz tzv. AI tehnologiju, koja obezbeđuje redovne kontrole bez pregleda svih video zapisa. Naime, samo video snimci koji su identifikovani kao potencijalna bezbednosna pretnja šalju se timovima za obezbeđenje, čime se znatno smanjuju troškovi ljudstva.

3. KONTROLA UTOVARA I ISTOVARA VOZILA

Uz pomoć pametnih sistema za nadzor, operater može nesmetano da isprati ceo tok utovara i istovara robe. Savremeni pametni sistemi to postižu uz pomoć kontrolne table koja prikazuje status svakog vozila, i omogućuje efikasno usmeravanje vozila odmah nakon registracije na punktu. Jednostavni crveni, žuti i zeleni indikatori usmeravaju vozila, čime se smanjuju redovi čekanja i postiže efikasnije upravljanje logističkim centrom.

Osim novina i poboljšanja u procesu obrade vozila, operaterima je svakako od velike pomoći i tehnologija prepoznavanja registarskih tablica. Uz pomoć adekvatnih sistema za nadzor moguća je čak i kontrola brzine kretanja vozila u okviru objekta, otkrivanje neadekvatnog parkiranja i upozoravanje timovima za bezbednost ukoliko dođe do kršenja
bezbednosnih pravila.

4. SIGURNO I EFIKASNO UPRAVLJANJE PROTOKOM ROBE

Implementacijom pametnih sistema za nadzor ostvaruje se automatizovan, siguran i potpuno predvidiv proces upravljanja robom. Ostvaren je siguran protok robe na jednoj ili više lokacija, rešenje za ispravno skeniranje, praćenje i isporuku robe.

Savremena tehnologija pruža rešenje koje uključuje celu infrastrukturu potrebnu za efikasno upravljanje robom, od nadzornih kamera do pametnih čitača kodova i skenera. Uz
pomoć integrisanog softvera, operateri uz pomoć ID broja palete ili paketa mogu da prate njegovo kretanje, zalihe, dnevne izveštaje i video zapise koji se odnose na određen ID broj.

Od velike važnosti je da se uz pomoć pametnih rešenja za logističke centre može drastično smanjiti rizik od požara. Uz adekvatne termalne kamere i detektore za dim čiji je zadatak da alarmiraju sigurnosne timove pre nastanka potencijalne štete.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije