Nuro predstavlja autonomno dostavno vozilo treće generacije

Kompanija Nuro Inc. sa sedištem u Mauntajn Vjuu u Kaliforniji najavila je predstavljanje novog autonomnog dostavnog vozila treće generacije. Naime, kompanija unapređuje postojeću verziju robotskog dostavnog vozila Nuro.

“Pre pet godina, rodila se ideja da dizajniramo autonomno vozilo, koje će uslugom dostave, prvenstveno, štedeti vreme”, izjavio je Dejv Ferguson, suosnivač i predsednik kompanije Nuro. „U saradnji sa kompanijama Domino’s, FedEx, Kroger, 7-Eleven i mnogim drugim, postavili smo za cilj poboljšanje bezbednosti na putevima, postizanje održivosti i kreiranje nesvakidašnjeg iskustva isporuke robe.“

„Veoma smo uzbuđeni zbog mogućnosti koje nam se pružaju plasiranjem novog modela. Revolucionarnim dizajnom novog Nura počelo je ispunjenje naše vizije – kako autonomnu dostavu velikog obima uskladiti sa svakodnevnim životom.“ Nuro je u okviru svog pilot programa testirao autonomna vozila za lokalne isporuke u Teksasu, Arizoni i Kaliforniji.

NURO DIZAJN ZA SIGURNOST I ODRŽIVOST

Nuro, za neke od najvažnijih karakteristika novog vozila, navodi da je dizajnirano da prevozi više robe i omogući više isporuka, sa dvostruko većim obimom tereta u odnosu na vozilo druge generacije. Takođe navode da će vozilo biti opremljeno sa modularnim umecima za prilagođavanje skladišnog prostora i novim pregradama sa kontrolisanom temperaturom gde će biti omogućena dostava u skladu sa određenim temperaturnim režimom.

S obzirom na to da su Nuro vozila dizajnirana za prevoz robe, a ne putnika, iz kompanije saopštavaju da je prioritet bezbednost drugih vozila u saobraćaju, posebno pešaka i biciklista. Bezbednost pešaka van vozila postignuta je dodavanjem spoljašnjih air bag-ova. Od tehnologija sadrži radar, termičko snimanje i kamere od 360 stepeni za usmeravanje kako bi Nuro mogao da prati svoje okruženje.

Rezultat Nurove posvećenosti potpuno električnim vozilima i vozilima sa nultom emisijom, kompanija po prvi put ovog meseca koristi 100% obnovljivu energiju za punjenje svih vozila i postrojenja. Pored toga, Nuro objavljuje svoj prvi izveštaj o održivosti, koji sadrži listu preduzetih aktivnosti kompanije u pravcu održivosti kao i predstojeće planove
za narednu godinu.

BID KAO PROIZVOĐAČ AUTONOMNIH VOZILA

Novi model proizvodiće se u partnerstvu sa BID North America i biće završen u Nurovoj novoj fabrici u južnoj Nevadi, vrednoj 40 miliona dolara. Novi objekat ima kapacitet za proizvodnju i testiranje desetina hiljada dostavnih vozila godišnje. BID je zadužen za hardverske komponente, dok će Nuro raditi na završnim koracima proizvodnje. Iz kompanije dodaju da očekuje da će novoizgrađeni objekti u južnoj Nevadi biti u potpunosti operativni ove godine. Rečeno je da će proizvodni i pogoni za testiranje obezbediti 250 radnih mesta sa dugoročnim potencijalom rasta i razvoja u industrija autonomnih vozila.

KUPCI I STRATEŠKI PARTNERI

Kompanija nastavlja da neguje strateška partnerstva sa globalnim liderima, pa se tako obavezuje na višegodišnje partnerstvo sa FedEx-om, bira Chipotle kao partnera za investitore, i pilotira isporuke sa Domino’s u Hjustonu i sa 7-Eleven u Mauntajn Vjuu.
Kroger, dugogodišnji partner i investitor kompanije, za svoje isporuke bira Nuro vozila treće generacije. „Kao jedan od najvećih američkih lanaca mešovite robe, Kroger je još davne 2018. godine započeo saradnju sa Nurom. Nastavljamo da ulažemo u vodeće tehnologije kao dokaz naše posvećenosti inovacijama.“ – rekao je Jeil Koset, viši potpredsednik
i menadžer za odnose sa javnošću u Krogeru.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije