Avgust 2020

Tema broja: Drumski transport - "Menadžment upravlja situacijom, ne situacija menadžmentom" - Intervju: Mišo Božić, Delamode Balkans; Budućnost...

Neizvesna budućnost autonomnih vozila

U video snimku puštenom 9. jula tokom Svetske konferencije za veštačku inteligenciju u Šangaju, Elon Musk, vlasnik kompanije Tesla, je rekao da je njihov auto vrlo blizu autonomije nivoa 5, što znači da im neće biti potrebna ljudska intervencija.

“Uveren sam da ćemo ove godine imati osnovnu funkcionalnost za autonomiju nivoa 5, jer mislim da za autonomiju nivoa 5 nema preostalih velikih izazova.“

Elon Musk, vlasnik kompanije Tesla


Elon Musk dugo je garantovao za razne sposobnosti Tesla automobila, čak idući toliko daleko da je kupcima naplaćivao hiljade dolara za funkciju „potpune samostalne vožnje“ već 2016. godine. Godinama kasnije Tesla i dalje zahteva od korisnika svog sistema Autopilot da budu pažljivi i spremni da preuzmu vožnju u svakom trenutku. 2018. godine kompanija je okrivila vozača koji je umro nakon što se slupao sa Model X dok je koristio Autopilot za to što nije obraćao pažnju na put. Zanimljivo je da je američka e Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na magistralnim putevima izdala više sudskih poziva za informacije o sudarima u kojima su učestvovala Tesla ozila, što sugeriše da agencija možda priprema službenu istragu protiv korišćenja Autopilota.

Nekoliko kompanija koje se bave tehnologijom autonomne vožnje objavilo je da će 2021. godine lansirati svoje projekte u realan svet, prema izveštaju Bloomberg New Energy Finance. General Motors je prošle godine odustao od objavljivanja planova da se autonomna vozila stave na raspolaganje za vožnju i nije odredio novi datum kada će takva usluga biti spremna.

Trenutno, jedina platforma koja ima putnike u potpuno samostalnom vozilu bez vozača je Waymo, proizvod kompanije Google, te je to, definitivno, lider ovog sektora.

Partneri

Najpopularnije