Jun 2021

Tema broja: Drumski transport i komercijalna vozila - Veći, praktičniji, efikasniji, inteligentniji - 100% CADDY; Umor vozača u...

DHL objavio najnoviji izveštaj o logističkim trendovima

DHL je objavio najnoviji izveštaj pod nazivom Logistics Trend Radar, predviđajući smer u kome će se industrija kretati kao i novonastale trendove, kako u pogledu poslovne prakse, tako i tehnologije.

Prema predgovoru izveštaja, trend koji je definisao poslednje godine bio je pojava novih tehnoloških platformi koje imaju milijarde korisnika. Američki giganti kao što su Amazon, Apple, Facebook, Google i Microsoft, kao i kineski Alibaba, Baidu i Tencent, postali su ključni činioci u životima mnogih građana. Njihova ponuda, bazirana pretežno na besplatnom pristupu, socijalnoj povezanosti i, gotovo neograničenoj količini dostupnog informativnog i zabavnog sadržaja, drastično je promenila način na koji ljudi danas koriste tehnologiju. Za mnoge, usluge ovih kompanija, su postale ključni deo njihove svakodnevice, ali i poslovanja.

Prema DHL-u, trendovi u logističnoj industriji su u osnovi veoma promenljivi jer na njih utiču mnogi faktori poput demografije, vladine politike i potražnje.

Tokom poslednje dve godine, DHL-ovi Inovacioni centri zabeležili su različite trendove koji su imali svoje prednosti, ali i mane, međutim, u najnovijem izveštaju su neki od njih izostavljeni, uglavnom zbog toga što više nisu relevantni.

Kao primer ovoga DHL ističe Tube Logistics, vizionarsku ideju koja je podrazumevala supersonično putovanje od San Franciska do Los Anđelesa (600km) za 30 minuta, transportujući putnike i robu u posebnoj putničkoj kapsuli. Ovaj trend prepoznat je kao jedan od onih na kome mogu da se baziru novi alternativni načini prevoza paketa i tereta u budućnosti, ali kao i većina trendova pre njega, za sada ostaje neostvaren.

Potencijalna uspešnost ove inovativne tehnologije, kao i uticaj koji bi Tube Logistics mogao imati na industriju je upitna ukoliko ne dođe do realizacije projekta i stvaranja prototipa transportne kapsule. S obzirom na to, DHL smatra da ovaj trend neće zaživeti u narednih 10 godina, što ne mora da znači da se nekada u budućnosti neće ponovo pojaviti i biti u žiži interesovanja.

Bezbednost i privatnost su vrednosti koje su već u središtu logističke industrije (kao i svih drugih), ali nova tehnologija (iako opšte korisna) zloupotrebljivana je za targetiranje u marketinške svrhe i za narušavanje lanaca snabdevanja širom sveta.

Next-Generation Security – sigurnosni sistem nove generacije koji koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje u svojim proizvodima i uslugama je način na koji se industrija izborila protiv pretnji 21. veka (zloupotrebe podataka). Uspešnost ovog i sličnih „pametnih“ rešenja leži u tome što su naprednije od problema koje je potrebno da reše.

Sve u svemu, najnoviji izveštaj DHL-a pruža temeljni pregled tehnologija i najboljih praksi koje bi logističke kompanije trebale da razmotre pri kratkoročnom i dugoročnom planiranju.

Partneri

Najpopularnije