Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/webvol5/hd/jdfsn1fgc5ttb48/logistikaitransport.com/public_html/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497
Više nepredviđenih okolnosti u 2020. - logistikaitransport.com

Više nepredviđenih okolnosti u 2020.

2019. godina se pokazala kao turbulentna i nepredvidiva godina u pogledu međunarodne trgovine. Trgovinski ratovi i ekonomske sankcije, Bregzit i ostali trgovinski sporazumi bili su svakodnevne vesti. Isporuke i logističke usluge su neretko zavisile od last-minute odluka u okvirima međunarodne politike, a izgledno je da i 2020. donosi isto. Koja su ključna međunarodna trgovinska područja kojima prevoznici i logistički provajderi treba da posvete posebnu pažnju u 2020. godini, pročitajte u tekstu ispod

Dodatne naknade

Kao i u protekloj godini, uvoznike određene robe i u 2020. očekuju dodatne naknade zbog spora između Amerike i Kine. Svetska trgovinska organizacija utvrdila je da Sjedinjene Američke Države mogu da nametnu i do 7,5 milijardi godišnje dodatnih naknada. Za određenu robu iz Evropske Unije stupila je nova tarifa zbog spora o booing protiv Airbusa.

Sankcije

Sankcije su najviše osetile telekomunikacione kompanije koje su na entitetskoj listi Biroa industrije i bezbednosti (BIS). Izvršna naredba pod nazivom “Osiguravanje lanca snabdevanja informacionom i komunikacijskom tehnologijom i uslugama” postavljena sredinom prošle godine, u 2020. uticaće na uvoz telekomunikacione opreme i izvoz američkih komponenti.

Turbulencije u slobodnoj trgovini

Trajna saga o određenim pitanjima slobodne trgovine nastaviće se i u 2020. godini. U zavisnosti od toga da li se i kako razvija Brexit, Velika Britanija će imati mnogo novih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će rešiti sa EU i drugim zemljama. Američke kompanije sa distribucijom iz Velike Britanije očekuju ovu veliku noćnu moru lanca snabdevanja.

Nove tehnologije

BIS je pokrenuo istragu o tehnologijama u razvoju, kako da kontroliše izvoz određenog američkog intelektualnog vlasništva, hardvera i softvera. Nove kontrole predstavljaju problem kompanijama koje se do sada nisu suočavale izvoznim kontrolama. One podrazumevaju zahteve za licenciranje, krajnju upotrebu, kao I zahteve za izveštavanje za predmete koji su povezani sa oblastima kao što su veštačka inteligencija, robotika, navigacija I napredne tehnologije nadzora. Zbog ovakvih nadzora, neke strane kompanije će se povući iz SAD-a što dodatno utiče na protok američkih lanaca snabdevanja.

Partneri

Najpopularnije