Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/webvol5/hd/jdfsn1fgc5ttb48/logistikaitransport.com/public_html/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497
Poziv kompanijama za uključivanje u dualno obrazovanje - logistikaitransport.com

Poziv kompanijama za uključivanje u dualno obrazovanje

Privredna komora Srbije objavila je poziv kompanijama da se uključe u model dualnog obrazovanja u školskoj 2020/2021. godini i da do 10. februara 2020. godine dostave Izjavu o spremnosti poslodavaca za uključivanje u dualno obrazovanje, kako bi mogla da utvrdi predlog liste profila prema potrebama privrede. Do danas se dualno obrazovanje primenjuje u 880 kompanija, a među obrazovnim profilima se nalaze i tehničari za logistiku i špediciju.

Privredna komora Srbije ovih dana organizuje sastanke sa privrednicima širom Srbije sa ciljem razmatranja njihovih potreba za kadrovima i sagledavanja kapaciteta i mogućnosti za učešće u dualnom obrazovanju. U toku naredne dve nedelje, u Beogradu će biti održani sastanci sa privrednicima iz građevinarstva, saobraćaja i telekomunikacija i grafičke industrije, dok će u regionalnim privrednim komorama sastanci pokriti sve privredne sektore. Na osnovu prikupljenih izjava kompanija, Komora će napraviti Predlog o potrebama privrede za budućim kadrovima i dostaviti ga Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Na osnovu našeg predloga biće doneta odluka o strukturi upisa u srednje škole za dualni model obrazovanja – broju učenika i odeljenja za svaku opštinu i grad u Srbiji”, objasnila je mr Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS.

Podseća da će konačnu odluku doneti krajem aprila resorno ministarstvo objavljivanjem konkursa za upis učenika u srednje škole.

Dokumenta je neophodno dostaviti do 10. februara 2020. godine i u elektronskom obliku i u originalu. Elektronsku verziju dokumenata možete dostaviti na: obrazovanje@pks.rs, a štampanu verziju na adresu: Privredna komora Srbije, Služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike, Kneza Miloša 12, 11000 Beograd.

U školskoj 2019/2020. godini, dualni model primenjuje se u 72 škole i čak 880 kompanija. Oko 6.100 učenika se u tekućoj školskoj godini školuje za jedan od 35 obrazovnih profila počev od modnog krojača, industrijskog mehaničara, mehaničara motornih vozila, preko tehničara za digitalnu grafiku i internet oblikovanje i elektrotehničara informacionih tehnologija do tehničara mehatronike.

Dualno obrazovanje trenutno čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanja, a dualni profili 16 odsto ukupnog broja profila, dok 18 procenata škola ima dualne profile u svojoj ponudi. Dualno obrazovanje podrazumeva učenje u školi i kompaniji tako da učenik ovlada praktičnim veštinama još tokom školovanja.

Izvor: pks.rs

Partneri

Najpopularnije