Think – Tank

Globalna panika zbog energenata je u punom jeku. Glavna tema u EU je problem snabdevanja gasom i naftom, očekuju se problemi sa isporukama, restrikcije, istovremeno se i moli i zahteva da se štedi energija. Za jednog prosečnog stanovnika zapadne Evrope to bi trebalo da je ozbiljan šok. Naime, Nemac srednjih godina ranije nije imao ovakvu situaciju. Od poslednje krize kod njih proslo je 50 godina, što znači da samo stariji mogu znati kako izgleda nemati struju. U kombinaciji sa opštim poskupljenjem, najviše hrane i energenata, koliko ovo zaista utiče na život prosečnog građanina iz Kelna? Prošlog meseca sam razgovarao sa kolegom iz jedne kompanije iz Finske, kaže da je kod njih sve poskupelo, ali da to realno veoma malo utiče na njihov visoki standard.

Da ostavimo strane države i da vidimo kako je kod nas. Traži se štednja struje i gasa, moguće su i restrikcije. Kod kuće se može uštedeti nešto na struji ili gasu, ali kako će kompanije koje imaju procese i predviđeni rast da uštede energiju? Ovo nije “najavljena” kriza, kompanije su investirale u opremu i procese i sada nemaju drugu opciju nego da rastu. Proizvodnja mora da raste, distribucija takođe, pa kako onda da se uštedi energija? Na našem tržištu inovator je svako ko ume da pogleda dalje od narednog četvrtka. Još ako može da percepira sled događaja onda je pravi innovator, sa 2 n. To je ono drugo n u reči innovation, a mi te strane reči sa duplim slovima slabo razumemo i malo koristimo. Ipak smo mi imali Vuka, a naša je azbuka najbolja. Dajte mi polugu i oslonac i pomeriću Zemlju, rekao je Arhimed u 3.veku pre nove ere i to je jedna od najviše analiziranih staro-grčkih izreka. Još od Plutarha u 212.godini p.n.e. znalci i oni drugi se vekovima utrkuju da ukažu kako nije bio u pravu i kako to nije moguće. Odnosno nije moguće prema saznanjima koje imamo danas, i zaista je mnogo ograničenja koja ovo što je Arhimed rekao čine neizvodljivim. Neka od njih imaju toliko brojeva u sebi da ih je teško zapisati i nemoguće pročitati.

Ipak, postoji razlika između nemogućeg i neizvodljivog. Da li je Arhimed, kada je kazao čuvenu rečenicu, znao da greši ili ne ? Čovek koji je spojio matematiku i fiziku, dve nevidljive nauke, toliko kompleksne svaka za sebe da ih i danas teško razumemo. Čovek koji je prvi izračunao površinu kruga, prvi definisao zapreminu lopte. Da, i čovek koji je prvi izračunao vrednost broja Pi. Koliko ljudi uopšte zna šta je Pi ? Taj nevidljivi broj koji se nalazi svuda oko nas, u glavici kupusa, u cvetu, na licu, u svemu što miruje, ali i u svemu što se kreće, u hodu, zamahu kose, u svemiru, u ruži i paradajzu, u tišini i u muzici, u svakom zvuku koji nas okružuje.

To je lik koji je uzviknuo Eureka i ostalo je do danas aktuelno. Teško je poverovati da Arhimed nije znao šta govori. Ukoliko je zaista tako, šta je onda želeo da kaže sa polugom, osloncem i pomeranjem zemlje ? Šta bi mogla da bude poluga, a šta oslonac? Da li je mislio na moć fizike, matematike, ili moć znanja uopšte? O njegovom životu se malo zna, osim naučnih dostignuća skoro da nema drugih informacija. Zna se da je nastradao u drugom punskom ratu. U opisu njegovog imena i dela kaže se da je bio starogrčki matematičar, fizičar i astronom. Smatra se jednim od najvećih naučnika ikada. Zašto nije i filozof? Po teoriji filozof je ljubitelj mudrosti, a to je Arhimed sigurno bio.

Da li je mogao da misli na moć coveka? Neko ko je definisao smisao broja pi razumeo je prirodu, njeno kretanje i ulogu i poziciju čoveka u njoj. Ako je tako onda je razumeo i čovekovu inteligenciju, ljubav i svaku drugu emociju i moguće je da je mislio na moć bića, svakog čoveka. Ukoliko želim da sam iskažem emociju na njegovu rečenicu, onda je to moć. I čini mi se da, kad god sam ovo izgovorio, je bio pozitivan i jak osećaj nabijen emocijama i energijom. Da li je suština šta u ovoj rečenici predstavlja Zemlja? Da li je to svaki izazov sa kojim se susrećemo, životni ili poslovni? Da li je to nada ili saznanje da se sve može rešiti, a najlakše se do rešenja dolazi sa znanjem i ljudima. Na kraju, da li postoji veza između ove čuvene Arhimedove izjave i još čuvenije i citiranije fraze koju je napisao Bulgakov 2,000 godina kasnije: Sve će na kraju biti u redu, tako svet funkcioniše. Matematičar i književnik su pronašli isti univerzalni odgovor, do njega su došli potpuno drugim putem, drugim znanjima i iz potpuno drugačije pobude.

Sve su to pretpostavke bez jasnih dokaza. Ono sto je činjenica je da je nama iz Trasing-a kolega Arhimed mnogo pomogao, a da to sam i ne zna. Matematika i fizika su nauke koje primenjujemo u svakodnevnom radu, a dobar deo toga je upravo on osmislio i postavio osnovu koju i danas koristimo.

Energija i drugi resursi se mogu uštedeti na različite načine, najbolji put je kroz inovaciju. Lako je reći hajde da pređemo na obnovljive izvore energije, ali kako to učiniti? I razvijeni svet ne može da reši ovaj izazov, dok je nama u Srbiji još teže. Inovacija je pravi način, inovacijom procesa, radnog ciklusa, proizvoda i usluga, može se značajno umanjiti potrošnja energije i umanjiti pritisak na okruženje. Trasing ima KnowHow za širok spektar opcija koje se mogu iskoristiti u ovom slučaju.

BELA opcija – manja potrošnja struje


Za optimizaciju rada postrojenja i smanjenje troškova energije koristimo kompaktni pogon. Samo 1 tip motora i 3 dostupna prenosna odnosa reduktora pokrivaju većinu opcija koje se koriste u industriji. Pogonska jedinica je standardna za upotrebu u suvim i vlažnim proizvodnim prostorima ili higijenska za upotrebu u vlažnim prostorima i okruženjima sa visokim intenzitetom čišćenja, uključujući aseptične i čiste proizvodne prostore. Smanjuje vreme i troškove inženjeringa i instalacije, kao i lager rezervnih delova.

NARANDŽASTA opcija – manja potrošnja vode


Za optimizaciju rada postrojenja i smanjenje troškova potrošnje vode, koristimo PFX traku, plastičnu smesu razvijenu posebno za trake koje rade sa ograničenim podmazivanjem ili u suvim aplikacijama. Kada su zahtevi ekstremni u pogledu brzine, performansi i efikasnosti, PFX smanjuje trenje između trake i proizvoda čak i bez podmazivanja. Dosledan kvalitet ovog materijala rezultira dužim vekom trajanja i obezbeđuje održivu tehnologiju transporta.

ŽUTA opcija – manja potrošnja fosilnih goriva


Za optimizaciju rada postrojenja i smanjenje troškova potrošnje nafte, gasa ili električne energije, koristimo Interroll MCP tehnologiju. Revolucionarna promena koncepta omogućuje rad na 24V. Ovo jedinstveno rešenje omogućuje potpunu automatizaciju linija, softverski i hardverski. Nestaje upotreba viljuškara, a proces je ekonomičniji i čistiji. Bezbednost je povećana zato što više nema dodira operatera i viljuškara.

Kada uklopimo mogućnosti, a spektar je širi nego što dugine boje mogu da ponude, rezultat bi trebalo da bude:

  • Distributivno Skladišni Centar površine 15,000 m2
  •  Automatizovana linija sa 250 metara konvejera
  • Ulaz i izlaz robe
  • Komisioniranje, pikovanje
  •  Sortiranje na 20 izlaza
  • Konsolidacija, pakovanje, otprema
  • Kapacitet linije je 1000+ kutija na sat

Potrošnja energije za ovakav pogon je oko 10 KWh, to je kao 3 mala klima uređaja koje imamo kod kuće.

Miloš Gligorijević Dipl.Ing.

 

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije