Širenje tržišnog udela – glavni fokus za 2021.

STIČE SE UTISAK DA KOMPANIJA GEBRÜDER WEISS PAŽLJIVO PRATI DEŠAVANJA NA TRŽIŠTU I DAJE KORAK ISPRED DRUGIH U POSTAVLJANJU VISOKIH STANDARDA U SVOJOJ OBLAST I POSLOVANJA. U KOM SMERU, PO VAŠEM MIŠLJENJU, IDE INDUSTRIJA TRANSPORTA I LOGISTIKE?

Definitivno – u pravcu dalje digitalizacije. Kao što je to slučaj u mnogim industrijama (i malo šire), i sektor logistike je doživeo brojne promene u poslednjih godinu dana, počevši od „prebacivanja“ na online sastanke usled nemogućnosti organizovanja uživo sastanaka sa klijentima i dobavljačima, preko rada od kuće, pa do sve više zahteva za B2C uslugom koja pokriva celokupni logistički lanac. Gebruder Weiss je na vreme prepoznao ovaj proces kao ključni za dalje poslovanje i u skladu sa tim, pokrenuo customer portal MyGW, koji, u prijateljskom okruženju, u potpunosti odgovara na sve ove promene, što dokazuju i povratne informacije naših klijenata, koje su više nego zadovoljavajuće.

S druge strane, možemo da vidimo nastavak proširenja logističkih firmi (na primer kupovina TNT od strane Fedex-a, Panalpine od strane DSV, itd.), što će napraviti veliki pritisak na ove velike kompanije u pogledu ostvarivanja očekivanih rezultata, usklađivanja sistema poslovanja, integracije zaposlenih… Sve to može dovesti do promena i u samom sektoru logistike, odnosno slabljenja kvaliteta usluge u korist dobijanja većeg tržišnog udela. Takođe, možemo očekivati i dolazak nekih logističkih kompanija koje su do sada bile više fokusirane na lokalna tržista (Kina, SAD) kao i da će spajanje transportnih i logističkih kompanija biti sve češće.

SA KAKVIM JE REZULTATIMA I IZAZOVIMA GEBRÜDER WEISS UŠAO U OVU GODINU I ŠTA ĆE BITI FOKUS POSLOVANJA DO KRAJA 2021. GODINE?

Prethodna godina je po mnogo čemu bila posebna za Gebrüder Weiss, kao uostalom i za mnoge druge logističke kompanije. I pored mnogo izazova sa kojima smo se susreli, uspeli smo da godinu završimo sa najboljim rezultatima do sada, uz zadovoljstvo naših klijenata, što je za nas najbitnije. Uspešno i brzo smo se prilagodili novim uslovima na tržištu i uspeli da odgovorimo na sve zahteve koje nam je ono postavilo. Sa ponosom mogu da kažem da su svi zaposleni u kompaniji Gebrüder Weiss dali svoj maksimum, na čemu sam im izuzetno zahvalan. Kao kompanija koja neguje porodične vrednosti, u najtežim trenucima pokazali smo upravo taj nivo povezanosti i posvećenosti prema klijentima, kolegama
i saradnicima.

Najveći izazov je prilagoditi se stalnim promenama u sektoru
logistike i pronaći način kako najefikasnije iskoristiti te promene u
cilju pružanja najbolje moguće usluge

S druge strane, glavni fokus u 2021. godini i dalje je širenje tržišnog udela uz konstantno održavanje nivoa kvaliteta prema našim klijentima. Zdrav i održiv rast je neophodan, ali uz pažljivo praćenje svih KPI parametara (u čemu nam, između ostalog, pomaže i i myGW portal). Ono što ne želimo jeste da izgubimo direktan kontakt sa našim klijentima, a sve u cilju blagovremenog prepoznavanja zahteva tržišta i pružanja adekvatnih odgovora na te zahteve. U tom smislu, najveći izazov je prilagoditi se stalnim promenama u sektoru logistike i najefikasnije iskoristiti te promene, kako bi naši klijenti imali najbolju moguću uslugu.

S OBZIROM NA TO DA STE NA FUNKCIJI REGIONALNOG DIREKTORA ZA TRŽIŠTA SRBIJE, HRVATSKE, BOSNE I HERCEGOVINE GEBÜDER WEISS-U, KAŽITE NAM OD KAKVOG JE ZNAČAJA NAŠ REGION ZA CELOKUPNO POSLOVANJE GLOBALNE KOMPANIJE?

Naš region je odavno prepoznat kao tržište sa potencijalom i kao takvo ima punu pažnju rukovodstva kompanije. Ta pažnja se ogleda u velikoj podršci našim projektima, investicijama u infrastrukturu i još ambicioznijim planovima za budućnost, ali i u činjenici da je u gotovo svim timovima za buduće projekte kompletnog Gebrüder Weiss-a barem jedan zaposleni iz našeg regiona.

U POGLEDU INTERNACIONALIZACIJE, GEBRÜDER WEISS JE U SEKTORU VAZDUŠNOG I POMORSKOG TERETNOG TRANSPORTA KONTINUIRANO NASTAVIO SVOJ PUT U 2021. GODINI. RECITE NAM NEŠTO VIŠE O EKSPANZIJAMA NA SVETSKA TRŽIŠTA I DA LI SU U PLANU TAKVA PROŠIRENJA I NA NAŠ REGION.

Gebrüder Weiss već duže vreme konstantno širi svoje poslovanje,što kroz proširenje postojećih kapaciteta, što kroz otvaranje novih filijala i preuzimanje drugih logističkih kuća.
Što se tiče našeg regiona, u planu je otvaranje nekoliko novih filijala, kao i povećanje postojećih, a najnoviji primeri ekspanzija su otvaranje logističkog centra u Zagrebu, kancelarija u Južnoj Koreji, Australiji i Novom Zelandu i akvizicija kompanije Ipsen Logistic. S obzirom na to da gotovo svakodnevno uvodimo neke novine u rad, može se reći da je ovo istovremeno intezivan i veoma zanimljiv period za Gebrüder Weiss.

ŠTA MOŽEMO OČEKIVATI OD KOMPANIJE U BUDUĆNOSTI KADA JE U PITANJU POSLOVANJE U REGIONU?

Pre svega – stabilnost i pouzdanost. To su kvaliteti koji u današnjim uslovima čine razliku i koje i naši klijenti vide kao najbitnije. Danas, više nego ikada ranije, potrebno je da naši klijenti u nama prepoznaju partnera sa kojim će zajedno prevazići sve izazove, uz međusobno razumevanje i prihvatanje.

Dodatno, rad na usavršavanju zaposlenih je takođe bitna stavka u našem poslovanju. Kroz razne programe obuke (na raspolaganju je nekoliko desetina kurseva unutar kompanije, dualno obrazovanje, Orange Pro i Orange future skola, itd), pripremamo mlađi kadar za uspešan nastavak karijer u Gebrüder Weiss-u (Next generation program).

Poslednje, ali ne manje bitno, očekujemo i veću prisutnost Gebrüder Weiss brenda na tržištu regionu, kroz veće kapacitete i nove filijale, kao i kroz akviziciju novih poslova koji zahtevaju kompleksniju logistiku.

Kao zaključak, mogu da istaknem da poslovanje Gebrüder Weiss-a počiva na četiri vrednosti: nezavisnost (independence), održivost (sustainability), privrženost (commitment), izvrsnost usluge (service excellence), a privrženost ovim vrednostima biće naša glavna karakteristika i u budućnosti.

 

Možda Vas interesuje još:

 

 

 

Partneri

Najpopularnije