Renault teškaši s ekonomičnijim motorima

U prošloj godini Renault Trucks je napravio velike promene u familijama T, T High, C i K – u prvoj fazi, u aprilu, obelodanjena su osveženja u dizajnu i u unutrašnjosti kabina, koje nude više udobnosti za vozača i posadu, ali, brojnim tehničkim inovacijama, i lakše upravljanje. Evolucija je nastavljena, pa je u drugoj fazi, koja je okončana u novembru, saopšteno da će upravo ove modernizovane familije pokretati unapređeni (fabrika tvrdi „novi“) motori od 11 i 13 litara, koji ispunjavaju Euro VI Step E emisione standarde.

Motori DE11 i DE13 sada imaju patentiranu Wave Piston tehnologiju koja uključuje nove klipove s „upuštenim“ čelima. Preusmeravanjem plamena prema centru komore za sagorevanje, ovo rešenje omogućava bolje iskorišćenje raspoloživog kiseonika, a time i bolje sagorevanje. Opremljeni su i novim mlaznicama poboljšane preciznosti, koje takođe doprinose potpunijem sagorevanju, smanjenju potrošnje i emisije štetnih materija u izduvnim gasovima.

Da bi se povećala energetska efikasnost ovih motora, inženjerski timovi Renault Trucksa (bolje rečeno Volvo grupe) se pozabavio i smanjenjem gubitaka koji nastaju unutrašnjim trenjem: uz klipove, redizajnirani su i klipnjače i kolenasta vratila („radilice“), a optimizovana je i kontrola gasova u koritu motora („kartera“). Razvijen je i novi turbopunjač s kugličnim ležajem visokih performansi, s poboljšanim vremenom odziva, dok pumpe za ulje imaju promenljiv protok. Smanjenju trenja doprinosi i fabričko nalivanje ulja niske viskoznosti. Za bolje performanse DE11 i DE13 pogonskih agregata zaslužni su i optimizovan sistem naknadne obrade izduvnih gasova i nove upravljačke jedinice motora.

NA „MENIJU“ I TURBO COMPOUND TEHNOLOGIJA

Za kupce koji investiraju malo više u vozila „evolution“ T, T High i C generacije Renault Trucks, prvi put, nudi mogućnost izbora i još dva motora s tehnologijom Turbo Compound s kojom se postižu znatne uštede goriva bez uticaja na vučne sposobnosti ili prosečnu brzinu. Dodatna turbina, smeštena „nizvodno“ od turbopunjača, pretvara preostalu energiju iz izduvnih gasova u iskoristivu mehaničku energiju koja se prenosi na kolenasto vratilo, čime se postiže viši obrtni moment motora. Turbo Compound omogućuje postizanje viših nivoa obrtnog momenta pri nižim brojevima obrtaja motora. U praksi to znači da se na autoputevima, s uključenim tempomatom i pri vožnji uzbrdo može održavati konstantna brzina bez potrebe za prebacivanjem u niži stepen prenosa.

Turbo Compound tehnologija je već dugo poznata: sredinom prošlog veka je prvo primenjena za podizanje performansi avionskih motora, Mitsubishi je bio jedan od prvih koji je 1960-ih tu „tehniku“ primenio na tenkovskom motoru; za slične namene, tokom 1980-ih Cummins je TC primenio za motor V903 borbenog vozila Bradley. Početkom devedesetih Scania je predstavila prvi Turbo Compound motor od 12 litara za teške kamione, nešto kasnije se „pridružio“ i Volvo, takođe s TC motorom od 12 litara. Kasnije su od te tehnologije odustala oba renomirana proizvođača, ali joj se Volvo ponovo vratio pre nekoliko godina i danas je koristi u pogonskim agregatima od 13 litara (sa 460 i 500 KS) kojima oprema familiju dugoprugaša FH. Iz tih TC motora su „izvedene“ i dve verzije koje se sada nude u Renault Trucks kamionima, s tim što im je reprogramiranjem elektronike za ubrizgavanje i nekim drugim izmenama u upravljačkoj jedinici snaga smanjena za po 20 „konja“ a maksimalni obrti momenti za po 100 Nm.

I kada smo već na „terenu“ razmene, odnosno unifikacije komponenti na Volvo i Renault kamionima, treba podsetiti da švedski proizvođač u svoje FM i FMX kamione, uz 13-litarske, ugrađuje i motore od 11 litara, iste koji pokreću i neke modele Renaultovih teškaša. Redni šestocilindraši od 13 litara se za obe marke (i sva vozila unutar Volvo grupe) proizvode u Volvoovoj fabrici u švedskom gradu Skövde (Švede), a redni šestocilindraši od 11 litra u Renaultovoj fabrici u francuskom gradu Vénissieux (Venisje), takođe za vozila cele Volvo grupe.

„BRŽI “ MENJAČ

Vozila „evolution“ generacije su opremljena i modernizovanim menjačem Optidriver, koji uključuje novu kompjutersku jedinicu, novi upravljački softver i novi aktivator kvačila za glatkiju i bržu promenu stepena prenosa. Za veću uštedu goriva, Renault Trucks se takođe odlučio za rešenje Smart Torque Control, koje maksimalno povećava vreme provedeno u zoni s najboljom efikasnošću motora, no ne na uštrb bilo kojih voznih karakteristika.

Renault Trucks je nastavio s poboljšanjima Optivision prediktivnog tempomata, koji koristi topografiju puta da bi optimizovao promenu „brzina“ i povećao uštedu goriva.

Francuski proizvođač nudi i rešenja za podršku prevoznicima u njihovim nastojanjima da prate i smanje potrošnju goriva i emisiju CO2 svojih flota. Softver za upravljanje voznim parkom Optifleet (modul za proveru) „nadgleda“ potrošnju goriva svakog vozila i analizira stilove vožnje kako bi se tačno odredila područja na kojima se mogu preduzeti mere za smanjenje potrošnje. Osim toga, Renault Trucks je razvio celovit program obuke racionalne vožnje, koji takođe doprinosi da se potrošnja goriva drži pod kontrolom.

Možda Vas interesuje još:

 

Partneri

Najpopularnije