Očuvano zdravlje i zadovoljstvo zaposlenih – OSNOVNI CILJ ISPUNJEN

Fleksibilnost u radu i kreiranju procesa, ubrzana digitalizacija, fokus na nalaženje brzih i ostvarivih rešenja, potpuno prilagođavanje zahtevima klijenata uz poseban osvrt na zdravlje zaposlenih, teme su koje su prethodne dve godine obeležile poslovanje – Marija Kosanović, menadžerka ljudskih resursa u kompaniji Gebrüder Weiss.

NAKON GOTOVO DVE GODINE PANDEMIJE I IZMENJENIH USLOVA ZA RAD, KAKVI SU VAŠI ZAKLJUČCI O RADU OD KUĆE?

S obzirom na to da smo mi logističko transportna kompanija, gde priroda posla zahteva prisustvo (skladište, špedicija itd.), rad od kuće je bila novina za nas i svojevrsni izazov. Kako je transparentnost i jednak tretman zaposlenih nešto u šta mnogo polažemo, bili smo u potrazi za modelom koji će, s jedne strane zaštititi zdravlje svih zaposlenih, a s druge strane neće uticati na poslovne procese. Rezultat je da smo u svakom trenutku imali zaposlene koji rade u kompaniji, ali i one koji rade od kuće, u zavisnosti od sektora, prirode posla i mogućnosti za rad od kuće. Uveli smo i hibridne modele timskog rada i podelu poslova, s obzirom na to da neki procesi zahtevaju prisustvo u jednom delu, ali je mnogo aktivnosti moguće uraditi i od kuće. Rezultati koje smo ostvarivali u prethodne dve godine, očuvano zdravlje i zadovoljstvo zaposlenih nam ukazuju da smo u tome i uspeli.

DA LI SMATRATE DA SU OVE OKOLNOSTI ZAUVEK IZMENILE NAČIN RADA I ŠTA JE TO ŠTO SE NEĆE VRATITI NA STARO?

Sigurno je da su okolnosti u kojima se nalazimo poslednje dve godine značajno uticale i izmenile način rada, u gotovo svim industrijama. Naučili smo da su moguća drugačija rešenja, rad od kuće se ne posmatra više kao benefit, već kao redovna okolnost. Fleksibilnost u radu i kreiranju procesa, ubrzana digitalizacija, fokus na nalaženje brzih i ostvarivih rešenja, potpuno prilagođavanje zahtevima klijenata, poseban osvrt na zdravlje zaposlenih. Takođe, pandemija je logistiku i transport postavila u segment posebne važnosti. Dostupnost robe, otvorenost granica, isporuke na kućnu adresu, zadovoljenje potreba i privrede i pojedinca su nas kao kompaniju ubrzano uvele u proces digitalizacije, kreiranje jednostavnih i upotrebljivih alata. Nas npr. izdvaja aplikacija myGW portal, koju smo uspešno implementirali tokom 2021. godine, a koja našim klijentima olakšava komunikaciju, praćenje pošiljke od polazne do krajnje tačke, objedinjuje potrebnu dokumentaciju na jednom mestu i kao ključni benefit značajno olakšava rad naših zaposlenih.

KAKO SU IZMENJENI USLOVI RADA UTICALI NA PROCESE U HR SEKTORU?

HR sektor se našao pod reflektorima početkom pandemije i rekla bih da i dalje ne napušta scenu. Najveći fokus je svakako bio na praćenju propisa i smernica, ali je bilo od velike važnosti prilagoditi način rada, naročito u delu selekcije i regrutacije kandidata i uvođenju zaposlenih u posao. Tržište rada se značajno izmenilo poslednjih nekoliko godina, kandidati su spremni da istražuju više, da pažljivo biraju poslodavce, a pozitivno iskustvo kandidata u procesu selekcije direktno utiče na poželjnost poslodavca na tržištu. Mi smo reagovali brzo, prilagodili i skratili proces selekcije, uveli online intervjue, tako da danas od prvog intervjua do konačne povratne informacije ne prolazi više od nedelju dana. Takođe, u delu uvođenja zaposlenih u posao, maksimalno smo iskoristili već postojeća digitalna rešenja i myOC platformu za učenje i razvoj zaposlenih. Na platformi su dostupne prezentacije, video materijal i interaktivni sadržaj, koji novozaposlene upoznaje sa našim vrednostima, načinom rada, biznis modelom. Takođe, dostupne su i edukacije vezane za programe i alate koje koristimo, od onih osnovnih poput maila, portala, Office paketa, pa do specifičnih programa, razvijenih samo za potrebe Gebrüder Weiss – a.

Možda Vas interesuje još:

 

Partneri

Najpopularnije