Novi intermodalni terminal za brži transport robe između EU i Balkana

03.04.2023.

Novi projekat priprema se kako bi se olakšao železnički prevoz robe između Srbije i Mađarske, odnosno između Balkana i Evropske Unije. Terminal Horgoš će imati četiri koloseka dužine 740 metara i mogao bi značajno da ubrza carinske procedure, postajući novi intermodalni prolaz između železničkih pruga EU i balkanskih autoputeva.

“S obzirom na to da je Horgoš granična stanica, železnički prevoznici moći će da uđu bez srpskog bezbednosnog sertifikata na osnovu uzajamnog priznavanja između Srbije i Mađarske”, istakao je Rihard Dobo, izvršni director Dibex doo i Roadex Trans kft i inicijator projekta Horgoš Terminal.

Usko grlo Srbije i Mađarske

S obzirom na to da Srbija i šira zapadnobalkanska regija nisu deo EU, postupci prelaska granice primenjuju se od strane carinskih vlasti Srbije i Mađarske u skladu sa carinskim pravilima za robu iz/u treće zemlje.

Jednostavno rečeno, svaka teretna pošiljka mora da prođe kroz carinsko odobrenje Srbije i Mađarske. Dvostruko carinsko odobrenje dovodi do dugih redova kamiona koji čekaju na graničnom prelazu čak i do 36 sati. Istovremeno, Dobo ukazuje na to da postoje samo dva granična prelaza za drumski transport a “njihov kapacitet ne odgovara trenutnim potrebama”.

Sa druge strane, situacija kod teretnog železničkog prometa je slična. Iako je nedavno otvorena železnička linija Segedin- Horgoš- Subotica, granični prelaz u Subotici je jedini koji funkcioniše između Srbije i Mađarske, obrađujući manje od 20 parova teretnih vozova dnevno. Kako Rihard Dobo navodi “razlog ove situacije je nedostatak opremljenosti za carinsko odobrenje teretnih vozova”.

Ne zaboravite na carinu

Granični prelazi između Srbije i Mađarske su od vitalnog značaja. Osim za srpsko tržište, ovi granični prelazi služe i kao tranzitne rute iz Turske, Grčke, Bugarske, kao i zemalja Zapadnog Balkana. Razumljivo je da bi novi i veliki intermodalni terminal značajno poboljšao tokove robe iz različitih zemalja.

Međutim, pored novog carinskog terminala, promena procedura carinskog odobrenja bila bi od velikog značaja budući da Srbija nije članica EU. Proširenje kapaciteta carine novim carinskim terminalom, u kojem bi srpske i mađarske vlasti zajednički radile je od najveće važnosti. Takav terminal omogućio bi ubrzano carinjenje i pružio bitne informacije o dolasku i redosledu polazaka kontejnera i prikolica.

Alternativa za železnički teretni saobraćaj

Terminal Horgoš će biti izgrađen odmah pored Budimpešta- Beograd pruge. Železnička industrija dugo je čekala na ovu liniju jer će konačno postati glavna arterija za brzi železnički saobraćaj sa Balkana ka centralnoj Evropi.

Horgoš terminal mogao bi da funkcioniše i kao glavna tranzitna stanica za vozove između Srbije i Mađarske, služeći intermodalni saobraćaj i pružajući uvezene carinske usluge.

 

Izvor: https://www.railfreight.com/railfreight/2023/03/28/how-can-this-new-terminal-boost-eu-balkans-intermodal-transport/

Partneri

Najpopularnije