Evropsko tržište logističkih nekretnina očekuje još jednu godinu rasta

Evropsko logističko tržište se sprema za još jednu godinu rasta, jer kompanije povećavaju kapacitete kako bi zadovoljile rastuću potražnju za isporukama preko e-trgovine i žele da se obezbede u sve većim izazovima u lancu snabdevanja. Ovo je zaključak iz novog izveštaja kompanije Buck Consultants International., koji su za svoju studiju, anketirali posrednike u prodaji logističkih nekretnina, investitore i stručnjake iz logističke industrije kako bi se stekao uvid u najnovija dešavanja u logističkom pejzažu.

„Rezultati pokazuju da Covid-19 nije uticao na obim preuzimanja logističkih nekretnina širom Evrope. Brz rast e-trgovine i stvaranje veće količine zaliha kako bi se izborili sa prekidima u lancu snabdevanja favorizuju rast skladištenja“, objasnio je Rene Bak, izvršni direktor kompanije Buck Consultants International. Očekuje se da će Nemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo doživeti da obim preuzimanja u 2022. nadmaši tržišni prosek, dok će Španija predvoditi rast sa 13% više miliona kvadratnih metara logističkih nekretnina. U međuvremenu, Holandija i Belgija će doživeti smanjenje ukupnog obima prometa, baš kao i Češka.

Više od polovine ispitanika reklo je istraživačima da očekuju snažan rast u segmentu mega distributivnih centara – distributivnih centara sa više od 40.000 kvadratnih metara prostora. Nemačka, Poljska i Holandija se smatraju najpopularnijim lokacijama za takve centre, iz raznih razloga, uključujući blizinu infrastrukturnih čvorišta i dostupnost nekretnina. U segmentu gradskih distributivnih centara (obično gradska i last-mile skladišta), ispitanici su izraženiji u svojim prognozama: 92% očekuje rast ovog segmenta, posebno zbog porasta e-trgovine i koncepta dostave hrane. U ovom segmentu London i Pariz se vide kao gradovi koji najviše obećavaju.

Možda Vas interesuje još:

 

Partneri

Najpopularnije