Dupliran životni vek prikolice

12.04.2023.

DSV, danska transportna i logistička kompanija restaurira stare prikolice umesto zamene novim čime uvodi inicijativu za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. Plan kompanije je da u sklopu novog programa, tokom 2023. godine udvostručiti životni vek 1.100 prikolica.

Svake godine DSV prevozi milione tona robe putevima Evrope u hiljadama prikolica. U 2023. godini, u sopstvenim radionicama i u saradnji sa dobavljačem TIP Group, planira restauraciju 1.100 prikolica koje će nastaviti da koristi na svojim evropskim trakama umesto da ih zamenjuje novim.

UDVOSTRUČENJE ŽIVOTNOG VEKA PRIKOLICE
Sve inovacije i ulaganje u nove tehnologije DSV-a usmerene su na smanjenje emisija. Obnavljanje prikolica umesto njihove zamene je čist primer inicijative sa pragmatičnijim pristupom: “DSV obično koristi prikolicu otprilike pet godina pre nego što je vrati lizing kompaniji ili proizvođaču i umesto toga iznajmi novu prikolicu. Obnavljajući prikolicu nakon prvih pet godina, DSV smatra da se vozilu daje još jedan pun životni ciklus od pet godina korišćenja”, izjavio je Soren Schmidt, izvršni direktor, DSV Road.

ZNAČAJNO SMANJENJE EMISIJE
Na osnovu potrebnih ulaznih resursa i primene priznatih faktora konverzije emisija, TIP Grupa je izračunala da je emisija CO₂ od novoproizvedenih prikolica 18,6 tona, dok renoviranje polovnih emituje oko 2,7 tona CO₂. Ovo uključuje materijale, energiju i grejanje koji se koriste za renoviranje.
Razlika u emisijama između nove i obnovljene prikolice pokazuje uštedu emisija od procenjenih 16 tona po prikolici i približno 18.000 tona za ukupno 1.100 prikolica, koje će biti renovirane 2023. godine.

Obnova 1.100 prikolica početkom 2023. godine startuje DSV-ov program kroz koji će sve prikolice u vlasništvu DSV-a u njegovoj evropskoj mreži biti renovirane najmanje jednom pre nego što kompanija vrati prikolice proizvođaču.
Prve obnovljene prikolice DSV šalje na put krajem januara 2023. godine a restauraciju poslednje od 1.100 prikolica krajem decembra 2023. godine.

Partneri

Najpopularnije