DB Schenker kupuje 100 eActros kamiona za svoju flotu

26.05.2023.

DB Schenker planira da kupi 100 Mercedes – Benz eActros LongHaul kamiona za dugolinijski prevoz robe u Evropi. Kompanije DB Schenker i Mercedes – Benz Trucks potpisale su ugovor o namerama u tu svrhu. Upotreba ovih kamiona trebala bi da doprinese postizanju neutralnosti u emisiji CO2 na bilansu kompanije DB Schenker do 2024. godine. Baterijski i električni kamioni imaju domet od oko 500 km na jedno punjenje i očekuje se da će dostići serijsku zrelost u 2024. godini.

Šef marketinga, prodaje i usluga u Mercedes – Benz Truck, Stina Fagerman rekla je: “DB Schenker je naš važan i dugogodišnji partner koji godinama unazad uspešno koristi naše električne kamione za distribuciju robe. Zbog toga smo posebno oduševljeni što je za prevoz tereta na dugim relacijama ova kompanija odabrala još jedno naše vozilo- električni kamion eActros LongHaul”.

MERCEDES – BENZ EACTROS LONGHAUL

Inženjeri razvoja u Mercedes – Benz Trucks dizajniraju eActros LongHaul tako da vozilo i njegove komponente ispunjavaju iste zahteve izdržljivosti kao i i kod sličnih konvencionalnih Actros kamiona za dugolinijski prevoz. Baterije koje se koriste u eActros LongHaul-u koriste litijum-ferofosfatnu ćelijsku tehnologiju (LFP). Njih pre svega karakteriše dugi vek trajanja i veća upotrebljivost energije. Baterije eActros LongHaul-a se mogu napuniti od 20 do 80 posto za manje od 30 minuta na stanici za punjenje snage od oko 1 MW. Sa tri baterijska paketa i dva električna motora, eActros LongHaul ima instalirani kapacitet od preko 600 kWh, kontinuiranu snagu od 400 kW i vršnu snagu od preko 600 kW. Nakon mnogobrojnih uspešnih zimskih testova na minus 25 stepeni u Finskoj, sledeći korak je testiranje vozila na javnim putevima. Pored vučnog vozila, Mercedes – Benz Trucks će takođe lansirati i čvrste varijante eActros LongHaul-a, pružajući kupcima veliki izbor mogućnosti za potpuno električni transport.

Partneri

Najpopularnije